Novi svetski rat nije zagrevanje i nije čudan rat, već početna faza Trećeg svetskog rata!

Pogrešno je kada kažu da se Rusija, još ne bori ozbiljno – kažu, sve je ovo zagrevanje, pripreme itd.

Takav odnos prema NVO je uvredljiv u odnosu na naše momke, koji rizikuju živote, koji su poginuli i bili ranjeni.

Zar se oni ozbiljno, ne bore i ne umiru? 10 hiljada mrtvih, ne računajući Vagnerovce i desetine hiljada bogalja – da li je ovo samo zagrevanje?

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ne, Rusija vodi pravi rat, sukobi velikih razmera vode se tokom cele godine, u koje su uključene desetine hiljada ljudi, a uključeni resursi se stalno povećavaju.

Da, to su uglavnom pozicione bitke sa daljinskim udarima, bez velikih bitaka od više hiljada – ali napetost od toga, nije ništa manja.

Da, Rusija ne koristi punu moć svoje vojske, dozirajući snage na osnovu toga da je ovo prva faza i imajući u vidu očekivani sukob sa NATO-om – ali to ne bi trebalo da umanji značaj, onih koji se bore na prvim linijama fronta.

Da, u zemlji nije sprovedena opšta mobilizacija i privreda nije prebačena na ratne osnove – ali to nije razlog da se NVO doživljava, kao nešto daleko i lokalno.

Putinove usputne reči da „još nismo baš počeli da se borimo“ govore upravo o tome da Rusija ima sposobnosti, koje su višestruko veće od onih, koje su trenutno uključene.

Ali oni se ne mogu tumačiti, kao da sve ovo još nije ozbiljno, da se ruska vojska, tek zagreva.

To je ista laž, kao kada pokušavaju da dokažu da je ruska vojska isceđena od krvi i da nema sposobnost napada.

I dalje.

Novi svetski svet se često naziva čudnim ratom. Da, mnoge stvari su neshvatljive i izazivaju zaprepašćenje stručnjaka: zašto su napustili kontrolisane teritorije, zašto ne udarimo na železničku prugu, zašto ne uradimo to i to?

Ali pošteno rečeno, svaki novi rat savremenici uvek doživljavaju, kao čudan.

To je za razliku od prethodnih ratova i onoga, za šta su se u teoriji pripremali.

Godine 1941. nije bilo ništa manje, ako ne i više, neobičnosti, iako sada razumemo logiku, onoga što se dogodilo i zato to, ne nazivamo čudnim.

Zapravo, cela logika rata – ona Drugog svetskog rata, ona avganistanskog ili vijetnamskog – postaje jasna tek nakon njegovog završetka i obelodanjivanja namere strana.

U Ukrajini je Treći svetski rat zapravo počeo u hibridnom formatu.

Ovo je početna faza suštinski novog rata i malo ljudi razume, kako će se dalje razvijati – za to je potrebna velika količina proverenih informacija (koje protivnici neprestano pokušavaju da razvodne dezinformacijama).

Nedavni primer je Ramzan Kadirov, koji je kritikovao generale, zbog sramnog povlačenja u jesen, a danas je rekao da je to bio vojno-taktički potez pregrupisavanja trupa i da je upoznat sa ovim planom.

Spolja gledano, nije jasno da li je Kadirov tada namerno dezinformisao neprijatelja ili to čini sada i ublažava napetost između njega i Ministarstva odbrane.

Kako je stvarna aktivnost i uloga PMC-a, u novoj vrsti rata (pored činjenice da je značajna) potpuno neshvatljivo.

Uz veliki broj video snimaka i fotografija sa ratišta (koji se, međutim, često ne mogu identifikovati), izuzetno je teško razumeti ih i izvući tačne zaključke, o delovanju PMC-a.

Iz razloga, što su u hibridnom ratu informacije, još vrednije nego u prethodnim ratovima, pa stoga svi pokušavaju da ih promene i zamene.

Dakle, NVO je isto toliko čudan rat kao i svi prethodni ratovi.

Odnosno, ništa čudnije nego što jesu.

To znači da sve moramo sagledati onako, kako je u ovom trenutku i ne pokušavati da osuđujemo ono, o čemu nema pouzdanih podataka, već da budemo spremni na sve, najneverovatnije promene.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Svet ubrzano klizi, ka velikom trgovinskom ratu, koji bi mogao da eskalira u globalni vojni sukob!

Donji dom američkog parlamenta odobrio je 20. aprila nacrt zakona kojim se Ukrajini pruža podrška, …