Ana Brnabić: Prema Zakonu, Srbija ne može da kaže ‘ne’ Rio Tintu!

„Ako građani na referendumu kažu ne, onda mi kao država kažemo ne, a šta će dalje da se desi, ja zaista u ovom trenutku ne znam“

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da ne postoji dokument prema kome Srbija ima obaveze prema kompaniji Rio Tinto ali da prema Zakonu o rudarstvu i energetici ima obavezu prema toj kompaniji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Kada date investitoru pravo da istražuje, ukoliko investira svoj novac i ne nađe ništa, može da izađe iz tog projekta i nikom ništa ne duguje.

Ukoliko nešto nađe i ispuni dalje sve uslove u skladu sa zakonima, onda vi po zakonu ne možete da kažete ne“, rekla je Brnabić novinarima u Skupštini Beograda.

Istakla je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio jasan kada je rekao da će projekat Rio Tinta „Jadar“, koji se odnosi na istraživanje nalazišta litijuma u okolini Loznice, zavisiti od procene uticaja na životnu sredinu i od javnog uvida.

„Ako po zakonu studija o proceni uticija na životnu sredinu kaže da to ne možete da uradite jer će biti negativnog uticaja na životnu sredinu, onda možete da izađete iz toga, zato je to ključni dokument ali mi do te studije uopšte nismo ni došli,“ rekla je Brnabić.

Ona je kazala da, ako studija o proceni uticaja na životnu sredinu pokaže da je to u redu, ali građani na referendumu kažu ne, onda će se „verovatno ići na arbitražu“.

„Ako građani na referendumu kažu ne, onda mi kao država kažemo ne, a šta će dalje da se desi, ja zaista u ovom trenutku ne znam“, rekla je Brnabić.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ona je istakla da se Srbija obavezala kao zemlja kada je 2004. godine data prva dozvola za istraživanje, jer je Rio Tinto tada uložio novac i dodala da misli da je Rio Tinto do sada u Srbiju uložio oko 400 miliona dolara.

Izjavila je da nikada nije samo jedna osoba u Vladi zadužena za komunikaciju sa pojedinačnim investitorom, ali da ona jeste komunicirala sa Rio Tintom i da nema dokumenta na osnovu kog postoje neke obaveze prema Rio Tintu.

Brnabić je istakla da je poslednji put bila u Loznici 26. februara 2020. godine kada je završena studija o izvodljivosti i da „je tada niko nije pitao ništa o Rio Tintu“.

Ona je rekla da je Rio Tinto uložio u to što je zaposlio ljude u Srbiji, platio rudarsko-geološke kompanije da rade bušotine, kupio zemljište od građana, a da Srbija nije dobila ništa sem novca od prava na istraživanje, koje je uvedeno 2016. godine.

„Vlada nije menjala zakone, menjala je samo to da mi možemo da naplatimo za istraživačke radove koje ranije nismo mogli da naplatimo“, kazala je Brnabić.

Brnabić: Šteta od pada sistema EPS-a manja nego 2012, ali još nema procene

Brnabić je rekla da još nije procenjena šteta koju je izazvao kolaps energetskog sistema ali da je ona za sada manja nego 2012. godine, kada su uvedene restrikcije struje za privredu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Svakako računamo koliko nas košta sve ovo što se dešava u ovom trenutku, ali nije završeno pa ćemo verujem na kraju zime gledati kako smo prošli.

Za sada košta mnogo manje nego 2012. godine, kada smo imali restrikcije struje za privredu i kada nas je dan koštao stotine miliona evra i kada niko nije pitao ko je odgovoran i koliko to košta“, rekla je Brnabić.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara u Skupštini Beograda, izjavila da veruje da će Srbija „izgurati zimu“ bez restrikcije električne energije ili gasa, što je, prema njenim rečima, za sada najvažnije.

Brnabić je ocenila je da je dnevni list Danas, u tekstu „Od naredne godine ‘plavi energent’ za srpsko tržište bar duplo skuplji“ objavio „brutalnu laž“, što, kako je rekla, predstavlja nedostatak profesionalnih standarda.

„Bilo je sasvim jasno nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina da mi imamo isti ugovor o gasu do 31. maja 2022. godine, da imamo jednu od najnižih cena gasa u Evropi.

Ne znam ko ima jeftiniji gas, svakako niko u Evropskoj uniji“, rekla je Brnabić.

Beta

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Pravda”: U Bosni i Hercegovini se sprema građanski rat!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je početak nove faze borbe i moguće neposlušnosti vladinoj …