Srbija kupuje francuske Rafale umesto ruskih MiG-ova 29!

Beograd će povećati izdatke za odbranu, kao što i druge evropske države troše na ovaj posao, “kao pijani milioneri”.

Dakle, srpske oružane snage moraju postati „mnogo, mnogo jače“ od sadašnjeg nivoa.

Ovo je saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, objašnjavajući trenutnu situaciju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Srpski lider se posebno osvrnuo na situaciju, u vojnoj avijaciji zemlje.

On je objasnio da je trenutni broj lovaca nedovoljan.

Vazduhoplovstvo Srbije ima eskadrilu MiG-ova 29 (14 jedinica raznih varijanti, od kojih 3 MiG-29UB) ali to nije dovoljno i potrebna je još jedna eskadrila, za jačanje odbrambenih sposobnosti.

U oktobru 2017. Srbija je od Ruske Federacije dobila 6 MiG-ova 29, u leto 2021.

Republika Belorusija je predala 4 MiG-a 29 verzije 9.13 iz 1987-1988 nakon remonta i modernizacije, ostala su još 4 sovjetska MiG-a 29, sa Srbima iz vremena Jugoslavije.

Istovremeno, nakon što je Zapad uveo sankcije Rusiji i Belorusiji, zbog početka SVO u Ukrajini, održavanje MiG-ova 29 u službi postalo je problematično, međutim, kao i nabavka novih lovaca iz Moskve.

Sada iz Rusije, ne može da se uveze skoro ništa, što je vezano za vojne svrhe ali ne zbog Rusa, objasnio je.

Vučić je pojasnio da se Srbija do tada oslanjala na MiG-ove 29 da zaštiti svoj vazdušni prostor ali da će sada Beograd dodatno nabaviti lovce Rafale, od Pariza.

Podsećamo, Komanda Vazduhoplovstva Srbije je u decembru 2021. godine preporučila Vladi da razmotri kupovinu novih francuskih lovaca Rafale ili ruskih Su-30SM radi povećanja flote i njenih sposobnosti.

Istovremeno, načelnik Ministarstva odbrane Srbije Nebojša Stefanović rekao je da naginje skupljem rafalu.

Napominjemo da je Vučić, koji je više orijentisan, ka Evropi, u početku imao tendenciju da kupuje francuske proizvode.

Početkom marta 2022. razgovarao je telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o ovom pitanju, a srpski predstavnici počeli su pregovore sa francuskim proizvođačima aviona.

Nakon toga, Vučić je potvrdio da su u toku pregovori sa Francuzima o nabavci 12 lovaca (ne iz prisustva Ratnog vazduhoplovstva), kao i sa „još jednom zemljom, oko 12 letelica“ (bez preciziranja države) ali polovnih.

Bez sumnje, nabavka ruskih lovaca i rezervnih delova za njih nakon početka specijalne operacije i uvođenja velikih ograničenja postala je izuzetno otežana, zbog nepostojanja izlaza Srbije na more.

Međutim, nabavka francuskog Rafala ne može se nazvati najboljom opcijom, jer je Francuska deo „miroljubivog” NATO bloka, koji je zapravo uništio Jugoslaviju i svojim neprijateljskim delovanjem pomogao da se od Srbije otme Kosovo i Metohija.

Srbija je u proleće 2022. dobila protivvazdušnu odbranu od Kine, pa je Beograd mogao da kupi borbene avione od Pekinga ali to nije učinio, plašeći se pritiska SAD, Britanije i EU.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …