MAFIJA SE BORI ZA ŽIVOT: Pranje kripto novca skočilo za 30%, u 2021!

Sajber kriminalci su, kako se izveštava, prošle godine oprali preko 8 milijardi dolara, okrećući se visokotehnološkim protokolima za nezakonite aktivnosti.

Pranje novca korišćenjem kriptovaluta poraslo je za 30% prošle godine u odnosu na 2020, sa najmanje 8,6 milijardi dolara u digitalnim tokenima izgubljenim u raznim nezakonitim šemama, prema novom izveštaju kompanije za kripto analizu Chainalisis, objavljenom u sredu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pranje novca je proces, u kojem se izvor ukradenih sredstava prikriva prenošenjem u legitiman posao.

Sveukupno, kriptovalute u vrednosti od preko 33 milijarde dolara su oprane od 2017. godine, procenila je kompanija.

Većina tog novca premeštena je preko centralizovanih berzi – međutim, 2021. sajber kriminalci su se okrenuli tehnološki naprednijim aplikacijama za decentralizovane finansije (DeFi), koje olakšavaju transakcije denominirane u kripto van tradicionalnih banaka – 17% od ukupnog iznosa oprano je preko DeFi-ja 2021. sa samo 2% u 2020.

Analitičari kažu da porast slučajeva pranja novca nije bio iznenađenje usred značajnog rasta, kako legitimnih tako i ilegalnih kripto aktivnosti u 2021.

Prema izveštaju, kripto rudarski pulovi, berze visokog rizika i mikseri takođe su prijavili porast sredstava primio iz novčanika vezanih za kriminalne aktivnosti, prošle godine.

Mikseri se, na primer, koriste za mešanje nelegalno dobijenih kripto sredstava sa drugima, što pomaže da se sakrije izvorni izvor sredstava.

Analitičari su, međutim primetili, da brojke, koje su dali za 2021. predstavljaju samo sredstva oprana od „kripto-nativnog“ kriminala, poput prodaje na darknetu ili napada na ransomver.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tamo se plaćanja vrše u kriptovalutama, a ne razmenjuju se iz fiat valuta.

Međutim, stvarne brojke, koje uključuju kriminalna plaćanja oprana u kriptovalute mogu biti mnogo veće.

„Teže je izmeriti koliko fiat valute dobijene od kriminala van mreže – na primer tradicionalne trgovine drogom – se pretvara u [kripto] da bi se oprala.

Međutim, anegdotski znamo, da se to dešava“, rekao je Chainalisis.

Analitičari očekuju dalji porast kripto zločina, ove godine.

Prema Kim Graueru, direktoru istraživanja Chainalisis-a, 2022. „već je krenula na veliki početak za zločine NFT (nezamjenjivi tokeni)“.

“Ovo će se definitivno nastaviti.”

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …