Politika, vino i voda – Neću ići na ustoličenje Joanikija!

Za 5. septembar na Cetinju je planirano ustoličenje mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da neće prisustvovati ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Mićovića na Cetinju, koje je zakazano za 5. septembar, rekavši da je moguća zabrana okupljanja na Cetinju krajnja mera ukoliko rizici budu predstavljali opasnost po građane.

Krivokapić je danas objavio da 5. septembra neće ići na Cetinje.

„Ne zbog toga što ne bih želeo… Ne želim da svojim prisustvom dam bilo kakav povod“, kazao je Krivokapić na konferenciji MUP-a, povodom policijske akcije „187“, u kojoj je zaplenjeno 1.400 kg kokaina.

Premijer je dodao da je to njegov doprinos pomirenju i pokušaju da se ne pravi sukob tamo gde ga nema, prenose Vijesti.

Istakao je da je kao Katunjanin inadžija, ali da se ovog puta neće inatiti.

„Ipak, tu hrabrost treba pokazivati negde drugo, a ovoga puta moramo upotrebiti velike vrednosti, a to je poverenje, poštovanje drugoga i naravno pravičnost“, istakao je Krivokapić.

Za 5. septembar na Cetinju je planirano ustoličenje mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija.

„Ne možete ovde samo odgovornost tražiti od Vlade, a zaboraviti druge aktere, koji deluju na pospešivanju tenzija. Svakodnevno analiziramo bezbednosnu situaciju.

Na Savetu za bezbednost je donet zajednički stav i ja ću se tog stava do kraja držati“, rekao je on.

Kazao je da i predsednik države i Vlade imaju odgovornost prema svim građanima, a ne samo prema „onima iz njegove partije“.

Rekao je da razmišljaju i o zabrani skupa, ali samo u slučaju krajnje mjere – ako bude procenjeno da može imati nesagledive posledice po građane.

Dodao je da je došlo vrijeme da se Vlada bavi krucijalnim projektima, i da je manje bitno ko ide u koju crkvu.

„Kada prosečna plata u Crnoj Gori bude hiljadu evra, mnogo manje će se baviti tim pitanjima“, rekao je on.

Kazao je da je zadovoljan što se ljudi okupljaju, a da to prolazi bez represivnih mera.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je najavio da će i sam biti među protivnicima ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 5. septembra, ukoliko SPC ne odustane da tu ceremoniju obavi na Cetinju i Cetinjskom manastiru.

„Nije pametno insistirati na ustoličenju na Cetinju, već je pametno to izmestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima.

To bi bio zalog za budućnost“, rekao je Đukanović izražavajući nadu da će njegov apel biti uvažen za izmeštanjem ustoličenja Joanikija.

Na Đukanovićeve stavove je reagovao premijer Zdravko Krivokapić, koji je saopštio da je izjava Đukanovića o ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija „potpuno ogolila inspiratora i inicijatora tenzija u Crnoj Gori“.

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije nazvao je podmuklom i tužnom poruku protivnika njegovog ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

Kako je navedeno sa sajtu Mitropolije, on je rekao da su pozivi da se ustoliči negde drugo, hajka ne samo prema njemu nego i prema pravoslavnom narodu u Crnoj Gori.

Ustoličenje Joanikija najavljeno je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, uz prisustvo drugih arhijereja SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je prethodno odustala od dovođenja vernika na Cetinje u vreme ustoličenja.

Crkvenoj ceremoniji na Cetinju se oštro protive crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicione parlamentarne partije.

Ta udruženja su najavila proteste na Cetinju u vreme ustoličenja Joanikija, zbog čega je do sada bilo više sastanaka državnih bezbednosnih institucija, na čelu sa Savetom za bezbednost i odbranu Crne Gore.

Komentarišući vesti o dolasku Nenada Čanka na Cetinje 5. septembra, na skup protiv ustoličenja mitropolita, Krivokapić je kazao da je na Cetinju dobrodošao svako ko svojim delovanjem ne utiče na bezbednosne probleme.

Vijesti/Beta

Check Also

Kirbi nazvao ruske zvaničnike prodavcima stajnjaka, zbog terorističkih tvrdnji!

Portparol Bele kuće Džon Kirbi dao je bezobrazluke o ruskim zvaničnicima koji dozvoljavaju ukrajinski trag …