KATARSKI GAS JE AMERIČKA BAJKA: Jedina istina je, da je Evropa očajna, bez ruskog gasa!

SAD i Evropska unija prete Rusiji oštrim sankcijama u slučaju vojnog sukoba sa Ukrajinom.

To bi moglo da uključi ruski izvoz nafte, prirodnog gasa i sirovina.

Međutim, stručnjaci upozoravaju, da bi takve mere imale negativan efekat na Evropu, lišavajući kontinent ruskih zaliha prirodnog gasa i drugih roba.

S obzirom na to da su cene gasa već visoke, skladišta na višegodišnjim najnižim nivoima, a prolećna toplota je još nedeljama daleko, Evropljani će možda morati da potraže alternativne snabdevače za grejanje i osvetljenje svojih domova.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

1. Šta bi moglo da zaustavi isporuke ruskog gasa Evropi?

Vašington je zapretio ruskim preduzećima, energetskim kompanijama, pa čak i predsedniku Vladimiru Putinu lično sankcijama, ako Rusija napravi ofanzivni potez protiv svog suseda.

Bajdenova administracija je takođe vršila pritisak na partnere iz EU da blokiraju sertifikaciju novoizgrađenog gasovoda Severni tok 2, koji je mogao da popravi izgladnjelo evropsko tržište gasa, sa svojih 50 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Moskva nije dala nikakve izjave u vezi sa zatvaranjem slavina za Evropu, a veliki izvoznik energije Gasprom pumpa gas u skladu sa postojećim ugovorima.

Ruski tokovi gasa su se smanjili poslednjih meseci, što je navelo neke zapadne analitičare da tvrde da bi Rusija mogla da koristi svoj gas, kao polugu, kao odgovor na sankcije.

2. Da li bi Rusija prekinula isporuke gasa Evropi?

Ovo je malo verovatno, osim ako nove sankcije nisu usmerene na sposobnost Rusije da bude plaćena za svoj izvoz.

Evropa ostaje najprofitabilnije tržište za ruski gas.

Rusija je 2020. isporučila kontinentu 175 milijardi kubnih metara gasa, mnogo više nego svom drugom najvećem tržištu, azijsko-pacifičkom.

Rusija ne bi ugrozila svoj ključni izvor prihoda. Tokovi gasa iz Rusije u Evropu nisu bili prekinuti ni na vrhuncu Hladnog rata.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U stvari, istorijski gledano, snabdevanje energijom je prestalo samo jednom – tokom Hitlerove invazije na Sovjetski Savez tokom Drugog svetskog rata.

Međutim, isporuke bi mogle biti zaustavljene samim zapadnim sankcijama – na primer, ako Rusija bude isključena iz platnog sistema SWIFT.

3. Zašto je SWIFT tako kritičan?

SWIFT je glavni globalni provajder bezbednih plaćanja i bankovnih transfera.

Zamislite to kao kreditnu karticu za pojedince i zemlje.

Bez SWIFT-a, većina zemalja koje koriste platnu mrežu ne mogu da plaćaju ruske isporuke energije, a Rusija nema načina da primi sredstva.

Pošto je reč o transakcijama vrednim više milijardi dolara, a kontejneri sa gotovinom ne dolaze u obzir, veoma je teško naći alternativni način poslovanja.

Zapadne banke bi morale da šalju novac ruskim susedima, a onda bi sredstva morala da budu prebačena u Rusiju, preko ruskog platnog sistema SPFS.

Ovo bi zadalo ogroman udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji i učinilo bi velike transakcije sa Rusijom praktično nemogućim za izvođenje.

Međutim, isključenje Moskve iz SWIFT-a ne bi naškodilo samo Rusiji, već i Evropi i drugim zemljama, jer bi efektivno odsečilo Zapad od ruskih snabdevanja energentima.

4. Koliko je Rusiji očajnički potrebno evropsko tržište?

Iako je, kao što je ranije navedeno, Evropa nije ključni izvor prihoda, zemlja bi mogla da preživi i bez nje.

Rusija bi mogla da nađe druge udvarače za svoj gas u Aziji.

Od novembra 2021. godine, isporuke ruskim gasovodom u Kinu, Snaga Sibira, premašile su 13 milijardi kubnih metara, što je preko tri puta više od obima u 2020.

Japan i Južna Koreja takođe kupuju značajne količine ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG). ) sa Arktika.

Indija bi u budućnosti mogla da postane potencijalno ogromno tržište za ruski gas.

5. Zašto su Evropi očajnički potrebne isporuke ruskog gasa?

Više od polovine energetskih potreba EU (61 odsto) podmiruje se uvozom, prema Evropskoj agenciji za statistiku.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Rusija je glavni snabdevač EU prirodnim gasom, sa preko 46% uvoza gasa u prvoj polovini 2021.

Većina gasa dolazi preko gasovoda Jamal-Evropa, koji povezuje EU sa ruskim gasnim poljima preko ukrajinske teritorije.

Ako Rusija zatvori slavine zbog sankcija ili ako dotok gasa bude poremećen zbog neke štete u infrastrukturi, koja je rezultat hipotetičkog sukoba u Ukrajini, Evropa bi izgubila najveći deo zaliha gasa – koje je teško, ako ne i nemoguće zameniti, u kratkom roku .

Ovo bi podiglo cene gasa, koje su se prošle godine skoro udvostručile, na nove rekordne vrednosti.

6. Koje druge dobavljače gasa Evropa ima?

Prema podacima Evrostata, osim Rusije, EU gas dobija iz Norveške (20,5 odsto), Alžira (11,6 odsto), Sjedinjenih Država (6,3 odsto) i Katara (4,3 odsto), kao i još nekih država, čiji je zajednički udeo nešto više od 10%. Međutim,

Norveška nije bila u stanju da zadovolji potražnju tokom 2021. godine, sa poljima u Severnom moru, koja su podvrgnuta intenzivnom održavanju nakon kašnjenja izazvanih pandemijom, dok drugi dobavljači imaju premali udeo na evropskom tržištu gasa u svojim trenutnim količinama, da bi napravili razliku u slučaju poremećaj protoka.

7. Mogu li drugi dobavljači da pokriju manjak u isporuci ruskog gasa?

Američka administracija navodno je u pregovorima sa Katarom o mogućnosti povećanja isporuka LNG-a u Evropu ali za sada bezuspešno.

Stručnjaci na koje se poziva Blumberg, kažu da Katar već proizvodi punim kapacitetom, a većina svojih tovara šalje se u Aziju pod dugoročnim ugovorima, koje teško može da raskine iz straha da će izgubiti vredno tržište.

Čak i ako SAD pronađu način da povećaju isporuke LNG-a Evropi, cene energije bi ipak skočile, pošto je američki LNG skuplji od ruskog prirodnog gasa.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Alžir bi mogao imati rezervne kapacitete za proizvodnju i cevovode da poveća snabdevanje Evropi ako bude pozvan, rekao je u utorak za S&P Global Plats izvor iz vlade, koji je želeo da ostane anoniman.

Oni bi mogli biti isporučeni kao LNG ili preko alžirskih direktnih cevovoda u Španiju i Italiju, rekao je izvor.

Međutim, nikakvi zvanični izveštaji u vezi sa tim nisu izdati, dok je glavni gasovod Alžira, koji ga povezuje sa Evropom preko Maroka prošle godine zatvoren.

8. Koje su evropske alternative gasu kao energentu?

Evropa ima veliki broj alternativnih izvora energije ali nijedan od njih, ne bi mogao da bude zamena za prirodni gas.

Odluka EU da se umesto „prljavih“ fosilnih goriva okrene izvorima energije zavisnim od vremenskih prilika, kao što su energija vetra i sunca, već je, barem delimično, dovela do trenutne energetske krize.

Ugalj je takođe poskupeo, pošto su Evropa, Kina i drugi tražili alternative gasu usred globalne pandemijske krize poslednjih meseci.

Konačno, Evropa (sa izuzetkom Francuske) gasi još jedan ključni izvor energije – nuklearne elektrane – usred svog nastojanja da ukine atomsku energiju nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011.

Postrojenja se i dalje mogu spasiti ako je nedavno predloženo Nacrt zakona o označavanju nuklearne energije, kao zelene dolazi ali i za predlog zakona i za oživljavanje zatvorenih elektrana, kao i za izgradnju novih, biće potrebno vreme, što Evropa nema.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Pravoslavlje u borbi za čast i nezavisnost otadžbine!

Poziv Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila da se proglasi božićno primirje u Ukrajini i …