Rusija upozorava na nuklearnu pretnju NATO-a: Amerika obučava svoje članove za oslobađanje atomske paklene vatre, protiv Rusije!

Vojni blok obučava svoje članove za oslobađanje atomske paklene vatre, tvrdi Ministarstvo spoljnih poslova.

NATO razvija kapacitete za razorne nuklearne napade na Rusiju – što uključuje uključivanje članova alijanse koji nemaju takvo oružje u operacijama obuke – tvrdi najviši zvaničnik Moskve za kontrolu naoružanja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U intervjuu za TASS u četvrtak, Vladimir Jermakov, direktor Odeljenja za kontrolu naoružanja i neproliferacije u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, rekao je da su SAD u procesu modernizacije svojih atomskih kapaciteta u Evropi i da su rasporedile rakete, na teritorijama nekoliko drugih država članica.

„Prema ekspertskim analizama, pet nenuklearnih zemalja NATO-a, drži oko 200 američkih nuklearnih bombi B61“, naveo je Jermakov.

„Postoji i infrastruktura za podršku operativnom raspoređivanju ovog oružja, koje je sposobno da stigne do ruske teritorije i pogodi širok spektar lokacija, uključujući i strateške.

Direktor je naglasio da dok rakete kontroliše Vašington, nuklearni razvoj predstavlja zajednički napor.

“Postoje ‘zajedničke nuklearne misije’ između zemalja NATO-a, u toku kojih nenuklearne članice alijanse učestvuju u obukama za razvoj američkih nuklearnih sposobnosti protiv nas”, rekao je on.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Jermakov je takođe rekao da je povlačenje američkog nuklearnog oružja iz Evrope jedan od primarnih ciljeva Moskve, u tekućim pregovorima o bezbednosti.

„Mi smo odlučni da se „zajedničke nuklearne misije“ NATO-a moraju odmah zaustaviti, svo američko nuklearno oružje mora da se vrati na teritoriju SAD i da se likvidira infrastruktura, koja omogućava njegovo brzo raspoređivanje“, prokomentarisao je on, rekavši da su ovi predlozi uvršteni na listu bezbednosnih zahteva, koje je Moskva isporučila Vašingtonu u decembru.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je u četvrtak razočaranje američkim odgovorom na predloge, rekavši da su SAD odbile da naprave ustupke, u vezi sa širenjem NATO-a u istočnoj Evropi.

„Glavno pitanje je naš jasan stav o neprihvatljivosti daljeg širenja NATO-a na istok i razmeštanja visokodestruktivnog naoružanja, koje bi moglo da ugrozi teritoriju Ruske Federacije“, objasnio je diplomata.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Treći svetski rat je za sada otkazan

Predviđanja o izbijanju Trećeg svetskog rata usled događaja na Bliskom istoku, već su dva puta …