Zapad koristi ‘odmetničke alate’ prema Rusiji i Kini! Moskva otkrila šta to znači…

Zapadne nacije uvode sankcije zemljama, koje im ne odgovaraju, tvrdi ruski ministar.

SAD pokušavaju da kazne Rusiju i Kinu sankcijama, provokacijama i medijskim kampanjama, jer deluju nezavisno i ne rade ono što Zapad diktira, izjavio je u sredu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Obraćajući se Državnoj dumi, parlamentu zemlje, Lavrov je optužio „zapadnjake predvođene SAD“, da nastoje da obezbede jednostranu prednost ignorišući interese drugih nacija i sankcionišu ih, kada ne budu u skladu.

„Neistomišljenike, koji vode nezavisnu politiku, pre svega našu zemlju i Kinu, Zapad kažnjava svim vrstama lažnih sredstava poput sankcija raznih vrsta, demonizacije u medijima, provokacija specijalnih službi i na mnoge druge načine“, rekao je on.

Prema Lavrovu, Vašington i druge zapadne prestonice pokušavaju da nametnu sopstvenu viziju sveta drugim zemljama, nazivajući to „poretkom zasnovanim na pravilima“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Prema ovom konceptu, Zapad polaže pravo da razvija pravila u različitim oblastima, potpuno ignorišući princip istinskog, univerzalnog multilateralizma, koji je oličen u UN, i time podriva međunarodno pravo“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Ovo nije prvi put da Lavrov kritikuje zapadne nacije zbog, kako on vidi, pokušaja da izazove neravnotežu u arhitekturi globalnog upravljanja, a ranije je optužio neke zemlje za nezakonitu upotrebu sile i jednostrano uvođenje sankcija, „bez odobrenja od strane Saveta bezbednosti UN“.

Ruski ministar spoljnih poslova je prošle godine sugerisao da UN, u svom sadašnjem obliku, imaju „preteranu zastupljenost Zapada“, predlažući da se više zemalja pozove u Savet bezbednosti.

Kako stvari stoje, čini je 15 zemalja, uključujući pet stalnih članica: Kinu, Francusku, Rusiju, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

Nema stalnih predstavnika iz Afrike, južne Azije ili Južne Amerike.

Prema Lavrovu, trenutna pravila dozvoljavaju Zapadu, da „propisuje zakon” širom sveta.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

CNN: Ruska vojska napreduje svakog dana, nakon oslobođenja Avdijevke!

Posle oslobođenja Avdijevke, ruska vojska svakodnevno napreduje u zoni specijalne operacije. Ovo prenosi CNN… TV …