Kamiondžije blokiraju američko-kanadsku granicu! – VIDEO UŽIVO

Alberta je poslala teško naoružanu policiju da razbije „nezakoniti“ protest.

Vlasti u kanadskoj provinciji Alberta poslale su teško naoružane policijske jedinice da rasture blokadu graničnog prelaza sa američkom državom Montanom, od strane kamiondžija nezadovoljnih mandatom vakcine protiv Covid-a 19.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Desetine kanadskih kamiondžija blokirale su granični prelaz između Couttsa, Alberta i Sveet Grass, Montana tokom vikenda, dok su hiljade njihovih kolega silazile u kanadsku prestonicu Otavu, da protestuju pred parlamentom.

U ponedeljak popodne, okruženi specijalnim jedinicama Kraljevske kanadske konjičke policije, kamiondžije su se pomolile i odlučile da otvore jednu severnu traku za lokalni saobraćaj i puste svakoga, ko želi da ode ali je glasao da ostane pri svom stavu.

Jedan od njih se zakleo da „jedini način, na koji me mogu odvesti odavde, je policijskim kruzerom“.

Policija „nije voljna da pregovara“, rekao je jedan od kamiondžija izdanju Rebel Nevs, dodajući da su otvaranjem trake tehnički ispoštovali pokrajinski zakon usvojen 2020. za obračun, sa aktivistima za prava starosedelaca.

Prema gradonačelniku Couttsa Džimu Viletu, oko 100 kamiona je blokiralo autoput 4 na kanadskoj strani, uzrokujući miljama dugu rezervnu kopiju na međudržavnom autoputu 15 u Montani.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Oko 50-100 kamiona je navodno zaglavljeno na američkoj strani od subote.

Blokada je protest protiv vlada SAD i Kanade koje nalažu da kamiondžije moraju biti „potpuno vakcinisane“ protiv Covid-19, što je stupilo na snagu 15. januara.

Premijer Alberte Džejson Keni, koji se nalazi u Vašingtonu na sastanku guvernera SAD, osudio je blokadu u nedelju, kao „izazivanje značajnih neprijatnosti zakonitim vozačima“ i insistirao, da se „mora odmah prekinuti“.

Keni, član Ujedinjene konzervativne partije, takođe se pridružio premijeru Džastinu Trudou – liberalu – u osudi „Konvoja slobode“, koji je prošle nedelje prošao Kanadom i parkirao se ispred parlamenta u Otavi, zahtevajući ukidanje mandata za vakcinaciju.

Trudeau je tvrdio da neće popustiti pred „onima koji vijore rasističke zastave“ ili se „upuštaju u vandalizam ili obeščašćuju sećanje na naše veterane“, insinuirajući da se neidentifikovani muškarac, fotografisao sa nacističkom zastavom i trojica demonstranata, koji su se popeli na Nacionalni ratni spomenik, diskvalifikovao ceo pokret.

Keni je rekao da protest Couttsa krši Zakon o bezbednosti saobraćaja Alberte.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kamiondžije su se suprotstavile da ih otvaranje trake za lokalni saobraćaj tehnički čini usaglašenim sa ATSA-om i Zakonom o odbrani kritične infrastrukture iz 2020., usvojenim nakon što su aktivisti za prava urođenika blokirali pruge.

Međutim, gradonačelnik Vilet rekao je novinarima u ponedeljak ujutro da RCMP „postaje nestrpljiv“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blumberg: Rusija započela direktne isporuke nafte Severnoj Koreji, kršeći sankcije!

Ruska Federacija je započela direktne isporuke nafte Severnoj Koreji uprkos sankcijama UN. Blumberg prenosi ovo… …