Zaraza pokazala, koliko smo truli – Zapad se sprema, da se oprosti od pandemije!

Tema pandemije silazi sa naslovnih stranica britanskih novina.

Jasno je da su svi bili u senci skandala vezanih za žurke u kabinetu premijera i naduvanih strasti oko Rusije i Ukrajine ali korona virus iz ovoga, nije nestao.

Pa ipak, britanski kabinet se ponaša, kao da je COVID-19 ovde skoro iskorenjen: od četvrtka prošle nedelje u Engleskoj su napuštene zaštitne maske, nije potrebno pokrivati nos i usta u prodavnicama i javnom prevozu.

Prilikom posete javnim događajima i noćnim klubovima, COVID-pasoši više nisu potrebni.

Ukinuta su ograničenja za posete rodbini u staračkim domovima.

Boris Džonson je na svoj uobičajen način obradovao sunarodnike, da će Velika Britanija „najbrže u Evropi da se oporavi od korona virusa“.

Brojke je i dalje teško nazvati ružičastim: u proseku se u Velikoj Britaniji dnevno zarazi sto hiljada ljudi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

To je, naravno, mnogo manje nego na vrhuncu poslednjeg talasa početkom januara ali među obolelima mnogo je više onih mlađih od 18 godina.

Prema nekim procenama, tokom protekle nedelje britanski školarci podigli su stopu incidencije za deset odsto, izvlačeći “iz sebe” roditelje, koji su se zarazili.

Epidemiolog Tim Spenser sa Kraljevskog koledža u Londonu veruje, da će virus nastaviti da se širi jednako aktivno, bar do početka proleća.

„Omikron” prestaje da bude monopolista. Zamenjuje ga sopstvena modifikacija BA.2, a ova varijanta, kako se danas sugeriše, je još 50 odsto zaraznija.

Nekoliko je razloga žurbe, kojom Džonson nastoji da sve vrati „u normalan život”.

Svi su obratili pažnju na to da je britanski premijer najavio skoro ukidanje ograničenja, kada je na njega pao prvi nalet kritika, zbog ponašanja nedostojnog šefa vlade.

Ali poenta nije samo u njegovim pokušajima da umiri gnev naroda, dobrim vestima.

Uprkos visokom stepenu njegovog širenja, druge evropske zemlje, poput Danske, nameravaju da vode politiku otvorenih vrata, u vezi sa virusom, koji je svima zasmetao.

Umorni od zabrana svuda.

Na ruku ide okolnost da, za razliku od svojih prethodnika, „omikron” i njegova nova podvrsta, iako se odlikuju povećanom zaraznošću, nisu tako nemilosrdni.

U Britaniji broj hospitalizacija u vezi sa COVID-19 opada, već je uporediv sa februarom prošle godine.

I što je najvažnije, čak i u špicu, kada je broj zaraženih ovde prelazio 200.000 dnevno, u britanske bolnice je primljeno upola manje ljudi nego u istom periodu prošle godine.

Stručnjaci to pripisuju pre svega „radu” vakcina.

Nedavne studije u Sjedinjenim Državama i Švajcarskoj pokazale su da oni, koji ne završe pun tok vakcinacije (danas govorimo o tri vakcinacije, uključujući i „booster“), imaju 60 puta veću verovatnoću da će se ozbiljno razboleti, pa čak i umreti od zaraze COVID-a 19.

Imperijal koledž u Londonu tvrdi, da su vakcine efikasne od 55 do 80 odsto u borbi protiv simptoma omikrona.

Da, moguće je zaraziti se nakon vakcinacije ali sve je više dokaza, da je kod potpuno vakcinisanih osoba bolest ili asimptomatska ili blaga, a da ne govorimo o mogućnosti izbegavanja opasnih komplikacija.

U Velikoj Britaniji, 90% stanovništva starijeg od 12 godina primilo je prvu dozu vakcine, 84% je potpuno vakcinisano, a 60% je već primilo dopunsku vakcinu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Premijer Džonson se hvali da je njegov kabinet vodio jednu od najuspešnijih kampanja vakcinacije u svetu.

Da, vlada jeste obezbedila potrebnu količinu lekova ali ceo sistem teško da bi funkcionisao, da nije bilo samosvesti, samih Britanaca.

Nisu žurili na turneje u poslednjem trenutku, kada je u zemlji proglašen karantin i generalno su strpljivo sedeli kod kuće, poštujući pravila, koja su za njih utvrđena.

Takođe su aktivno stajali u redu za vakcinaciju. Uglavnom, niko ih nije namamio, a još više nije na to prisilio.

Podmetnuti su čak i skeptici, objašnjavajući to elementarnom solidarnošću: „Ne želim da izneverim ostale“. Ili: ”

Još jedan uspešan potez bila je organizacija testiranja širom zemlje.

Testovi na antigene se ovde dele besplatno, sada se naručuju za kućnu dostavu putem interneta i dobrog su kvaliteta.

U školama je uvedeno obavezno testiranje nastavnika i dece, što omogućava blagovremeno slanje zaraženih na izolaciju.

U određenoj fazi, zbog velikog broja ovako identifikovanih slučajeva, Britanija se suočila sa nedostatkom radnika.

Ovo je bilo posebno akutno u bolnicama.

Da bi se smanjio teret, obavezan period izolacije za zaražene morao je da se smanji sa četrnaest na deset dana.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Danas je moguć povratak na posao ili školu sa samo pet dana karantina, pod uslovom da nema simptoma i da su petog i šestog dana rezultati testa negativni.

Američki epidemiolog Dejvid Hejman sa sedištem u Londonu smatra da je kao rezultat preduzetih radnji i zahvaljujući visokom nivou imunizacije, za koju procenjuje da je ovde oko 95 odsto, uzimajući u obzir sve vakcinisane i oporavljene, „Britanija jedna od prvih blizu se približio izlazu, ako nije izašao iz pandemije, a bolest prelazi u endemsku fazu.

Saopštenje britanskih političara je dočekano sa praskom ali ne dele svi do sada njihov optimizam.

Generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus kaže, da su razgovori o „bliskom kraju pandemije” opasni.

Zbog neravnomerne distribucije vakcina i napora u borbi protiv virusa između bogatih i siromašnih zemalja i dalje postoji rizik od pojavljivanja opasnih, novih opcija.

Tim Kolburn, profesor na Univerzitetskom koledžu u Londonu, podstiče da ne razmišljate o željama: „Mnogi političari ne razumeju šta je endemija.

Štaviše, Kolburn se slaže da sada nema smisla odlagati zatvaranje: „Zemlje, koje slede ovaj put i dalje se suočavaju sa porastom incidence: Omicron je previše zarazan.

Uprkos ukidanju ograničenja, Britanija nikako neće odustati od upotrebe i razvoja novih, naprednijih vakcina. Britanija je već sprovela četvrtinu globalnog istraživanja o genomu virusa SARS-CoV-2, uprkos činjenici da ta zemlja čini samo četiri odsto zaraženih.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Genomsko sekvenciranje se smatra jednom od najvažnijih komponenti borbe protiv virusa, omogućava blagovremeno otkrivanje i procenu mutacija i razvoj neophodnih protivmera i lečenja.

Polako prateći uputstva kabineta, veliki lanci supermarketa su tražili od svojih kupaca da nastave da štite sebe i one oko sebe i da nastave da nose maske.

U javnom prevozu u Londonu takođe se održava režim maski. Velika Britanija će od 11. februara ukinuti testove za ljude, koji dolaze iz inostranstva ali to će važiti samo za one, koji su vakcinisani vakcinama, koje su ovde priznate.

Naš „Sputnjik V“ još uvek nije jedan od njih.

Generalno, ako su Britanci počeli da se opraštaju od pandemije, onda za sada to rade veoma pažljivo – sa zaštitnom maskom na licu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Veče za pamćenje! Novak Đoković ponovo sportista godine! – VIDEO

Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio je “Laureus” najveće sportsko priznanje koje se dodeljuje najboljem sportisti godine. …