Poljoprivrednici nastavljaju proteste na traktorima! – VIDEO

“Mi se ne borimo samo za naše udruženje, već za sve”

Nedeljko Savić ispred UPP “Stig” ističe da nafta od 181 dinar, subvencije po hektaru od 4.000 dinara, ograničenje cene osnovnih životnih namirnica i veštačko đubrivo od 1.000 evra dovodi sve poljoprivrednike u nepovoljan položaj.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Najavljen protest Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Stig” iz Požarevca danas je uspešno završen bez incidenata, a sa više učesnika nego što je prvobitno planirano, rekao je za Agroklub predsednik udruženja Nedeljko Savić.

“Predstavnici ministarstva su bili u ponedeljak na sastanku u opštini Požarevac, tražili su da se obustavi protest.

Urea se prošle nedelje trgovala od 860 do 920 evra, na to se uračunava PDV i prevoz. To što oni nude, niti imamo gde da kupimo, niti to dobijamo.

Krediti nisu rešenje i ulazimo u neizvesnu proizvodnu godinu u smislu vremenskih uslova. Ko nama garantuje da ćemo imati taj kredit da vratimo, ako kupimo đubrivo po 1.000 evra?”, pita se Savić.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ministar Branislav Nedimović je ranije izašao sa predlogom kratkoročnih kredita za nabavku đubriva, a pored toga, za deset odsto je ukinuta carina za nabavku “veštaka” iz trećih zemalja, odnosno arapskog sveta i sa Dalekog istoka.

Izjavio je da obezbeđeno 400.000 tona veštačkih đubriva, te da će biti “potpuno podmireni poljoprivredni proizvođači za pšenicu i kasnije za ostale ratarske kulture”.

Zbog cene đubriva – protest poljoprivrednika 2. februara sa 120 traktora

Podsetio je da su već četiri banke počele da realizuju meru beskamatnog kreditiranja, dok će još šest banaka početi sa realizacijom tokom narednih dana.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Država pokriva kompletnu kamatu, vraća se glavnica, tek prvi deo, kada prođu sve žetve, u oktobru.

Ne trebaju nikakva posebna sredstva obezbeđenja, dobijete novac potpuno besplatno, dobijete ga sad da možete jeftinije da uzmete đubrivo”, ukazao je Nedimović za RTS.

Pogrešna agrarna politika

Savić ističe da nafta od 181 dinar, subvencije po hektaru od 4.000 dinara, ograničenje cene osnovnih životnih namirnica i veštačko đubrivo od 1.000 evra dovodi sve poljoprivrednike u nepovoljan položaj, te da je takva agrarna politika, naročito po pitanju subvencija – pogrešna.

“Mi smo tražili da robne rezerve izađu sa nekom količinom, da probaju da obore cenu na taj način.

Međutim, oni su rekli da rezerve nemaju veštačko đubrivo, da su propustili šansu da nabave jer trezor nije radio u novembru i decembru.

To nama ništa ne pomaže!”

Slkovito opisujući da su ratari “saterani u ćošak” i stoga primorani na ovakvu reakciju, Savić najavljuje da će nastaviti sa protestima.

“Mi se ne borimo samo za naše udruženje, već za sve”, kaže na kraju naš sagovornik.

Podsetimo, nezadovoljni cenama mineralnih đubriva i ponudom ministarstva poljoprivrede u vidu kredita i ukidanja carina, ratari Braničevskog okruga danas su održali protestnu vožnju, sa preko 120 traktora.

Agroklub.rs

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …