Evo kako se srušio most u Americi… Ima nestalih! – VIDEO

Vlasti su upozorile na „razvoj masovnih žrtava“.

Most sa četiri trake u američkoj državi Merilend srušio se, nakon što ga je udario brod. Veliki deo 1,6 milja (2,6 km) dugog mosta Fransis Skota Ki pao je u reku Patapsko, potvrdile su državne vlasti.

Incident se dogodio oko 1.30 časova, navodi AP.

Snimci postavljeni na mreži X (bivši Tviter) prikazuju nekoliko delova mosta koji se spuštaju, sa više vozila koja kaskadiraju oko 55 metara u vodu.

„Više ljudi“ je bilo na mostu kada se srušio, rekao je šef vatrogasne službe grada Baltimora Džejms Volas, na konferenciji za novinare.

Do sada su iz vode spasene dve osobe. Jedan od njih je odbio medicinsku pomoć, dok je drugi u “veoma teškom stanju”, rekao je Volas. Potraga se nastavlja za „više od sedam ljudi“, dodao je on.

Tokom iste konferencije za štampu, gradonačelnik Baltimora Brendon Skot opisao je kolaps kao „nezamislivu tragediju“. Napori vlasti sada su usmereni, na „ljude koje moramo da pokušamo da pronađemo i spasemo“, naveo je on.

Komesar policije Baltimora Ričard Vorli rekao je da se kolaps tretira kao nesreća, ističući da „nema apsolutno nikakvih indikacija da je to bilo namerno“.

Saobraćajna uprava Merilenda saopštila je da su sve trake u oba smera zatvorene i da se saobraćaj odvija obilazno.

Portparol vatrogasne službe grada Baltimora Kevin Kartrajt potvrdio je ranije da je most udario “veliko plovilo” i da se delimično srušio.

U odvojenom komentaru za AP, Kartrajt je opisao situaciju kao „događaj masovnih žrtava u razvoju“.

On je dalje rekao da se čini da sa mosta visi neki teret ili držači, što otežava rad spasilaca i čini ih opreznijim. „Ovo je strašna hitna situacija“, dodao je on.

Brod koji je izazvao kolaps bio je kontejnerski brod Dali, pod zastavom Singapura, potvrdila je njegova menadžerska kompanija Sinergi Marine Group.

Uzrok incidenta, tek treba da se utvrdi, saopštila je kompanija i dodala da je brod bio, pod kontrolom dva pilota, kada je udario u jedan od stubova mosta. Na Daliju nije bilo povređenih, a svi članovi posade su odgovorni, dodaje se.

Brodski gigant Maersk, koji je iznajmio Dali, rekao je da je “užasnut” incidentom u Baltimoru. „Naše misli su sa svima onima koji su pogođeni“, istakla je danska kompanija.

Guverner Merilenda Ves Mur proglasio je vanredno stanje nakon urušavanja mosta. „Radimo sa međuagencijskim timom, na brzom raspoređivanju federalnih resursa iz Bajdenove administracije“ za napore spasavanja, navodi se u saopštenju Mura.

Američki sekretar za saobraćaj Pete Buttigieg rekao je na X-u da je razgovarao sa Murom i gradonačelnikom Baltimora Brendonom Skotom, nudeći im podršku svoje agencije.

Bela kuća je saopštila da pomno prati događaje u Baltimoru i izrazila saučešće porodicama nestalih u „užasnom incidentu“. Američka obalska straža vodi potragu za onima koji su ostali nestali nakon kolapsa, navodi se u saopštenju.

Most Frensis Skot Ki otvoren je 1977. godine i služi kao najudaljeniji prelaz preko luke Baltimor.

Borba.Info

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …