Kanada pod „opsadom“ usred „ustanka“, širom zemlje! – VIDEO

Zvaničnici su proglasili protest Konvoja slobode „pretnjom našoj demokratiji“.

Odbor policijskih službi Otave održao je hitan sastanak u subotu popodne, ali nije uspeo da osmisli jasan plan akcije, u vezi sa vozačima kamiona i njihovim pristalicama, koji protestuju protiv mandata zemlje Covid-19, više od nedelju dana.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Mi smo osmog dana ove okupacije. Naš grad je pod opsadom.

Ono što vidimo, je veće od problema grada Otave.

Ovo je svenarodna pobuna.

Ovo je ludilo.

Potreban nam je konkretan plan da se tome stane na kraj“, rekla je predsednica odbora, članica gradskog veća Otave Dajan Dins, na početku skoro dvočasovne virtuelne diskusije.

Šef policije Otave Piter Sloli složio se sa njenim prikazom situacije, rekavši da lokalni organi za sprovođenje zakona “nikada nisu imali nameru da se bave gradom pod opsadom” i osudio je nedostatak resursa – i zakonskih ovlašćenja – da rastera protest.

Dekani su pitali Solija, koja su mu vrsta resursa i pomoći potrebna da okonča demonstracije „odmah“ i da li želi da grad zatraži pomoć od savezne vlade ili čak vojske.

Soli je rekao da „nema brzog odgovora“, jer se situacija stalno razvija i ponovio da „nemamo dovoljno resursa da adekvatno i efikasno rešimo ovu situaciju“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U jednom trenutku, Dekani su se zapitali da li grad ima zakonske osnove da proglasi nezakonito okupljanje, a zatim i nerede, kako bi se izvršila masovna hapšenja, umesto da se gone „jedna po jedna krivična prijava“.

„Tamo ima toliko ljudi, koji su angažovani u širem činu… haosa, da moramo biti u stanju da sve to stavimo pod kontrolu“, rekla je ona.

Od subote popodne, policija je procenila da je najmanje „500 teških vozila povezanih sa demonstracijama bilo u crvenoj zoni“, pošto se hiljade ljudi pridružilo protestima na Parlament Hilu i drugde širom Otave tokom drugog vikenda.

Manje grupe kontraprotestnika takođe su prijavljene na ulicama, čak i kada je veliki rivalski događaj otkazan u poslednjem trenutku.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pokret protiv mandata proširio se daleko izvan glavnog grada nacije, uz veliki protest u znak solidarnosti sa Konvojem slobode održanim u Torontu, gde je policija u subotu postavila blokade na putevima širom centra grada.

Sačekala ga je grupa kontrademonstranata, koji drže znakove podrške zdravstvenim radnicima.

Hiljade demonstranata takođe se spustilo na glavni grad provincije Kvebek, dok su se rivalski demonstranti suočili u Vankuveru.

Manji protesti prijavljeni su u Kalgariju Frederiktonu, Redžini i Vinipegu.

Demonstranti su obećali da će ostati na ulicama dok svi mandati i ograničenja za Covid-19 ne nestanu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Vlasti su proglasile protest kao dobro organizovanu remetilačku okupaciju, prikazujući ih kao „sve nestabilniju i sve opasniju“ smetnju za život građana, koji poštuju zakon.

Policija Otave je ranije najavila da će rasporediti sve moguće resurse i taktiku da zatvori konvoj slobode.

Tokom konferencije za novinare u petak, Sloli je čak upozorio svoje kolege policajce da će svakoga koga vidi, da daje „hranu, vodu, gorivo, logistiku ili sredstva“ demonstrantu biti krivično gonjen u najvećoj meri zakona.

Policajci prikupljaju lične karte vozača, informacije o registraciji i osiguranju i finansijske informacije gde je to moguće, kako bi pomogli u budućim krivičnom gonjenju, upozorio je Sloli.

Dok je šef policije pohvalio snage za smanjenje broja kamiona u centru Otave tokom prošle nedelje, on je insistirao da se snage „ne uteše u ovim operativnim uspesima do danas“, tvrdeći umesto toga da je njihov cilj „okončanje demonstracija“, po bilo koju cenu.

„Sve je na stolu“, ponovio je šef policije na konferenciji za novinare, rekavši da su razmere protesta „bez presedana“.

Šef policije je u više navrata prizivao avet nemira na Kapitolu 6. januara u SAD, implicirajući da je njegova snaga jedina stvar, koja stoji između mirnog protesta i potpunog haosa.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Daili Star: SAD su upale u istorijsku zamku!

Nestabilnu situaciju u globalnom svetskom poretku komentariše bangladeški list, The Daili Star. Ona piše da …