“Zapaljiva” Marija Zaharova: „Zapad je uništen bez ispaljenog metka!“

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je 15. februar, kao „dan kada je zapadna propaganda propala“.

S obzirom da je Rusija najavila da se njene trupe povlače nakon završetka vežbi u blizini granice sa Ukrajinom, Moskva je insistirala da su predviđanja, da bi mogla biti samo nekoliko trenutaka od naređenja pune invazije, pokazala netačnim.

U vatrenoj izjavi u utorak, portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, izlila je prezir na višenedeljne izveštaje i tvrdnje američkih i evropskih zvaničnika, da bi oružane snage Moskve, mogle biti udaljene samo nekoliko sati od pokretanja napada, na svog suseda.

„15. februar 2022. ući će u istoriju kao dan, kada je zapadna ratna propaganda propala“, napisala je ona.

Prema njenim rečima, Zapad je „posramljen i uništen bez ijednog ispaljenog metka“.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane Moskve saopštilo je da je jedan broj ruskih vojnika završio vežbe u Belorusiji, blizu ukrajinske granice i da će započeti proces povlačenja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Komentari Zaharove dolaze nakon što je američki poslovni list Blumberg objavio u subotu, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, da bi ofanziva na Ukrajinu mogla da se dogodi, već u utorak.

Agencija je izvestila, da bi mogući napad mogao uključivati provokaciju, u regionu Donbasa ili protiv Kijeva.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, rekao je za Si-En-En tokom vikenda, da „izvori” i „prikupljeni obaveštajni podaci” sugerišu, da bi „velika vojna akcija” mogla „početi svakog dana”.

On je rekao da to uključuje i narednu nedelju pred kraj Olimpijskih igara.

Tenzije na zajedničkoj granici su eskalirale poslednjih meseci, a zapadni zvaničnici su podigli uzbunu, da bi moskovske trupe uskoro mogle da izvrše invaziju.

Kremlj je u više navrata insistirao da nema agresivne namere i optužio medije na engleskom da podstiču masovnu „histeriju“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Usred straha od potencijalnog upada, Moskva je tražila bezbednosne garancije, koje bi ograničile širenje NATO-a bliže njenim granicama i blokirale Ukrajinu, da se pridruži njenim redovima.

Međutim, generalni sekretar bloka Jens Stoltenberg rekao je da Rusija nema „veto“ na ambicije Kijeva, da obezbedi članstvo.

U ponedeljak je najviši ruski diplomata, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, rekao da je njegova strana razočarana odgovorom NATO-a i SAD ali i dalje postoje nade, da će se postići diplomatsko rešenje.

Govoreći ubrzo nakon Zaharove u utorak, on je tvrdio da zapadni izveštaji o neposrednoj invaziji, predstavljaju „informacioni terorizam“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …