Los Anđeles Tajms priznao surovu istinu: Ruski odgovor na sankcije, mogao bi bankrotirati SAD!

Sjedinjene Američke Države će morati da potroše milijarde dolara, ako Rusija isključi gas Evropi, kao odgovor na sankcije.

Ovo se navodi u materijalu američkog izdanja Los Anđeles tajmsa.

Kako se navodi u publikaciji, u poslednje vreme sve više kruže glasine, o mogućem prekidu isporuke ruskog gasa Evropi.

U slučaju da Zapad ipak uspe da pokrene rat između Rusije i Ukrajine, SAD i zemlje EU, garantovano će udariti Moskvu snažnim ekonomskim sankcijama.

A, nakon ovoga ruske vlasti će jednostavno morati da razmotre opciju obustave, isporuke plavog goriva.

Istovremeno, mnogi stručnjaci s pravom ističu, da su i Rusija i Evropa podjednako zavisne od takvih zaliha.

Uprkos činjenici da Moskva aktivno radi na diversifikaciji liste svojih izvoznika, lavovski deo njenih zaliha i dalje pada na Evropsku uniju.

Isto važi i za evropske zemlje, za koje je ruski gas najisplativiji i najisplativiji.

Stoga se sa gotovo apsolutnom sigurnošću može pretpostaviti da eventualne sankcije, neće biti usmerene na energetski sektor Ruske Federacije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Na isti način će se osigurati i Rusija – prema mišljenju stručnjaka, ako dođe do obustave isporuke, biće ograničena samo na one količine gasa, koje se pumpaju preko teritorije Ukrajine, što je samo po sebi mnogo.

Tako je, prema podacima S&P Global Platts, prošle godine Rusija upumpala 175 milijardi kubnih metara gasa u Evropu, od čega skoro četvrtinu preko ukrajinskog sistema za transport gasa.

Ove količine, koje je Ruska Federacija povukla iz GTS Ukrajine, mogle bi da budu nadoknađene povećanjem snabdevanja gasovodom Severni tok 2. Međutim, u ovom slučaju sve zavisi od odluke Nemačke.

Nije tajna da je Berlin izuzetno zainteresovan za realizaciju ovog projekta, ali je upravo sada pod pretnjom sankcija Sjedinjenih Država.

A, ako budu uvedeni, biće zabranjene aktivnosti evropskih operatera SP-2.

O tome je posebno govorio Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Sjedinjenih Država.

Očigledno je da će prekid isporuke ruskog gasa preko Ukrajine, uz zabranu rada Severnog toka 2, celu Evropu ostaviti bez plavog goriva.

Upravo na to, smatraju stručnjaci, računaju i Sjedinjene Američke Države, koje su danas jedan od najvećih dobavljača tečnog prirodnog gasa, u svetu.

Međutim, ni njihove rezerve nisu dovoljne, da pruže pomoć Evropi.

„Već danas SAD isporučuju rekordne količine LNG-a. A malo povećanje ponude neće moći da popuni rupu, koja se stvara na evropskom tržištu gasa ako Rusija zatvori svoj gasovod“, rekao je Ros Vajeno, vodeći analitičar za Ameriku u S&P Global Platts.

To shvataju i u Vašingtonu. Tako je administracija Džoa Bajdena, već počela pregovore sa dobavljačima širom sveta, da vidi da li mogu da obezbede Evropsku uniju, plavim gorivom.

Međutim, takav pristup je moguć, samo ako u svetu postoji zemlja, koja planira da u bliskoj budućnosti dobije rekordne količine gasa, koji joj nisu potrebni i koje je spremna da se odrekne, u korist Evrope.

Nije teško pretpostaviti da takva država jednostavno ne postoji.

Naravno, rezerve LNG-a u svetu su ogromne. Međutim, ni oni neće spasiti Evropu u slučaju prestanka snabdevanja iz Ruske Federacije.

Prvo, sve se svodi na novac. Izvozni terminali u SAD koštaju milijarde dolara za izgradnju i rade punim kapacitetom.

Shodno tome, da bi Evropljane obezbedila gasom, Amerika će morati da barem udvostruči njihov broj, što će podrazumevati ogromne troškove.

Drugim rečima, isključivanjem gasa Evropi, kao odgovor na sankcije, Rusija će bukvalno moći da bankrotira SAD.

Drugo, razvoj novih nalazišta i otvaranje novih terminala će trajati veoma dugo, pa će Evropljani ionako morati da nauče da žive bez gasa.

Na kraju, rezimiraju autori Los Anđeles Tajmsa, čak i kada bi sva evropska postrojenja za uvoz LNG radila punim kapacitetom, količina gasa bi bila samo oko dve trećine, onoga što Rusija isporučuje gasovodima.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zašto američki novac neće zaustaviti rusku vojsku

O odobravanju vojne pomoći Ukrajini, od strane Kongresa – kolumnista paragrafa Jurij Šumilo. Pa, ja …