Military Watch: Sprema se, do sada, neviđeni rat u svemiru!

Rusija je već pripremila odgovor na tajno oružje Pentagona.

To se navodi u publikaciji američkog izdanja Militari Voč.

Autori članka pišu: Bespilotni svemirski avion Boeing Ks-37 video je svoj prvi let izvan zemljine atmosfere 2010. godine.

„Ova letelica predstavlja jedinstveno bogatstvo za američku vojsku i trenutno je na šestom svemirskom letu, čija je svrha i dalje visoko poverljiva“, rekli su mediji.

Posmatrači američkog izdanja primećuju da je Sovjetski Savez bio lider u razvoju svemirskih letelica.

Sovjetski Buran, koji jedva liči na Kh-37, trebalo je da postane prva letelica na svetu sposobna za izvođenje svemirskih letova.

Međutim, politički pritisak krajem 1980-ih na kraju je doveo do suspenzije projekta i smanjenja sovjetskog, a zatim i ruskog svemirskog programa.

„Buran je bio prvi svetski avion za višekratnu upotrebu koji je mogao automatski da sleti po povratku iz orbite, a Kh-37 je bio drugi“, podsetili su novinari.

Ks-37 i drugi avioni zasnovani na sličnim tehnologijama mogli bi da pruže Sjedinjenim Državama odlučujuću prednost u potencijalnom budućem ratu.

Generalni direktor ruske kompanije za odbrambenu tehnologiju Almaz-Antei Ian Novikov najavio je 22. maja potencijalnu opasnost, koju bi to moglo predstavljati.

Prema njegovom mišljenju, takve letelice mogu nositi nuklearno oružje, što je nesumnjivo ozbiljan izazov.

Sjedinjene Američke Države vojska navodno planira da rasporedi osam takvih svemirskih aviona do 2025. godine, a zajedno sa nuklearnim udarima, potencijalno bi mogli da se koriste za neutralisanje neprijateljskih satelita.

Sovjetski Savez je dugo ulagao velika sredstva u suzbijanje prijetnji na visini.

Na primer, stvorio je presretač MiG-25 sposoban da deluje u ograničenom prostoru, na nadmorskoj visini od preko 35 km.

Takođe, ne zaboravite na njegovog naslednika MiG-31 (NATO kodifikacija: Fokhound), koji je sposoban ne samo da deluje, već i da puca iz svog oružja u bliskom svemiru.

Raspad SSSR-a primorao je Rusiju da naknadno otkaže svoj program presretača MiG-31M zbog ekonomske krize, uprkos činjenici da je taj tip aviona, već prošao testove i bio spreman za masovnu proizvodnju.

Rusija se trenutno u velikoj meri oslanja na modernizaciju avionskih ramova MiG-31, koja integriše niz novih tehnologija, od kojih su mnoge pozajmljene od MiG-31M, što im predstavlja pretnju za avion Ks-37.

Danas Rusija razvija hipersonični sistem PVO S-500 velikog dometa, koji je jeftinija alternativa presretačima za neutralizaciju svemirskih aviona i satelita.

MiG-31 je takođe viđen od 2018. godine kako nosi nove velike rakete, za koje se veruje da su dizajnirane da neutrališu ciljeve u svemiru, a Rusija trenutno razvija presretač sledeće generacije koji će zameniti Fokhound-a, za koji se veruje da je prvenstveno namenjen za svemirski rat.

Borba.Info

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …