Rukovodioci brodogradnje američke mornarice optuženi za prevaru vrednu više miliona dolara!

Kancelarija američkog federalnog tužioca saopštila je da su trojica muškaraca iz Alabame organizovala višemilionsku šemu prevare u računovodstvu, kod odbrambenog izvođača, koji gradi brodove za američku mornaricu.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je da su građani optuženi za zaveru, kako bi obmanuli akcionare i investitore o finansijskom položaju kompanije Mobil, Alabama, Austal USA, od otprilike 2013. do najmanje, jula 2016. godine.

Prema Ministarstvu pravde i Komisiji za hartije od vrednosti i berze SAD, bivši predsednik Austal SAD Kreg Persival, sadašnji glavni finansijski direktor Džozef Rankel i bivši direktor programa za primorske borbene brodove Vilijam Adams pokušali su da veštački potcene projekte brodogradnje američke mornarice, za desetine miliona dolara.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Trojac je bio svestan da troškovi Austal USA rastu i prevazilaze budžet ali su naredili ostalima da smanje svoje procene troškova, kako bi odgovarali budžetu prihoda i finansijskim projekcijama izvođača odbrane.

Drugim rečima, namerno su potcenili cenu posla da bi dobili narudžbu, a zatim javili da je procena povećana iz više razloga, tražeći povećanje finansiranja iz američkog vojnog budžeta, bez dna.

Istražitelji su rekli da su optuženi sakrili računovodstvenu metriku, poznatu, kao „rezultat po završetku“, na nekoliko primorskih borbenih brodova američke mornarice.

To je, pak, dovelo do lažnog obračuna i dobiti kompanije, u javnim finansijskim izveštajima.

Tokom istrage, Ministarstvo pravde SAD je zaključilo da su prevaranti to uradili, delimično da bi održali i povećali vrednost akcija kompanije, a kada su na kraju otkriveni veći troškovi, cena akcija je značajno pala, a matična kompanija Austal USA, Austal Limited, otpisala više od 100 miliona dolara.

Austal USA je podružnica u potpunom vlasništvu Austal Limited, australijske kompanije kojom se trguje na američkom OTC tržištu preko američkih depozitnih priznanica i takođe se trguje na australijskoj berzi.

Portparol Austal USA rekao je da je kompanija upoznata sa optužbama i građanskim tužbama protiv trojice bivših radnika kompanije.

Ako budu proglašeni krivima, optuženima preti kazna do 30 godina zatvora, po svakoj tački zavere i svakoj tački za vezanu prevaru, koja uključuje finansijsku instituciju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si Đinping u Beogradu – problem za NATO

Očekuje se da će predsednik Kine Si Đinping posetiti Srbiju uoči 25. godišnjice smrtonosnog američkog …