Hamnei optužio SAD i Veliku Britaniju, kao isključive krivce, za eskalaciju u Ukrajini!

Ajatolah Hamnei je rekao da je uticaj stranih sila doveo Ukrajinu do tragične prelomne tačke.

Vrhovni lider Irana, ajatolah Hamnei, tvrdi da je Ukrajina postala žrtva američke politike usmerene na stvaranje kriza širom sveta.

Hamnei je naveo uticaj Vašingtona, kao „osnovni uzrok“, trenutnog vojnog sukoba u Ukrajini.

U nizu izjava, koje su u utorak objavili i iranski mediji i na Tviter stranici vrhovnog lidera, Hamnei je rekao da su „SAD odvukle Ukrajinu tamo gde je sada“.

Među akcijama Vašingtona, za koje smatra, da su dovele do vojne konfrontacije sa Rusijom, bilo je navodno mešanje Amerike u „unutrašnje stvari” istočnoevropske nacije, u vidu „stvaranja obojenih revolucija i rušenja jedne vlade i stavljanja druge na vlast”.

Hamnei je istakao da Iran „podržava okončanje rata u Ukrajini“.

Iranski vrhovni lider je takođe rekao da bi najnoviji dramatični događaji u Ukrajini trebalo da služe, kao važna lekcija drugim zemljama.

Jedan od dva ključna zaključka, koja se mogu izvući prema Hamneiju je da je podrška Amerike i Evrope drugim zemljama samo „privid, a ne stvarna“.

Sveštenik je nastavio da uporedi „današnju Ukrajinu“ sa „jučerašnjim Avganistanom“, jer su obe nacije „ostavljene same“ od strane američkih i zapadnih vlada.

Druga važna lekcija, za koju je Hamnei rekao da se može naučiti iz ukrajinske krize je, da su „ljudi najvažnija podrška vlada“.

On je nastavio da tvrdi da „narod Ukrajine“ nije zaista „odobravao vladu“.

Prema rečima iranskog vrhovnog lidera, da je ukrajinska vlada uživala podršku naroda, ne bi se našla u trenutnoj situaciji.

Iran već godinama čami pod sveobuhvatnim sankcijama, koje su uvele SAD i njihovi zapadni saveznici, uglavnom zbog svog nuklearnog programa.

Rusija je sada takođe na meti niza sankcija bez presedana od strane SAD, EU, Kanade i nekoliko saveznika u Aziji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kaznene mere usledile su kao odgovor na to što je Rusija 24. februara pokrenula vojnu ofanzivu na Ukrajinu, koja, prema rečima predsednika Vladimira Putina, nije pokušaj da se zemlja okupira, već da je „demilitarizuje i denacifikuje“.

Ukrajina i njeni saveznici, međutim, vide ove tvrdnje, kao puki izgovor za „ničim izazvanu“ invaziju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …