Kina razmatra invaziju na Tajvan? SAD hitno poslale delegaciju iz Pentagona!

Putovanje bivših ličnosti iz Pentagona i nacionalne bezbednosti pokazuje podršku ostrvu na koje, pravo polaže Peking.

Američki predsednik Džo Bajden poslao je u ponedeljak grupu bivših vojnih ličnosti i ličnosti iz nacionalne bezbednosti na Tajvan, gde će se sastati sa zvaničnicima, uključujući predsednika Cai Ing-vena.

Putovanje dolazi usred zabrinutosti u SAD, da bi Peking mogao biti namamljen da izvrši invaziju na ostrvo, pošto je primetio nespremnost SAD da uputi trupe u Ukrajinu.

Posetu je prvobitno izvestio Rojters, a ubrzo potom potvrdile su i tajvanske diplomate.

Ambasada Tajvana u SAD saopštila je da je ovo putovanje „znak, da odnosi između Tajpeja i Vašingtona ostaju ’čvrsti kao kamen’!“

Predvođena bivšim predsednikom Združenog komiteta načelnika štabova Majkom Mulenom, u delegaciji su Megan O’Salivan, bivša zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost u administraciji Džordža V. Buša i Mišel Flurnoj, bivša podsekretarka odbrane za vreme Baraka Obame.

Sa grupom su putovali i bivši zvaničnici Saveta za nacionalnu bezbednost Majk Grin i Evan Medeiros.

Očekuje se da će tim stići u Tajpej u utorak, a sastati se sa predsednikom Caijem u sredu.

Slično putovanje održano je pod Bajdenovim uputstvima prošlog aprila, kada je grupa bivših poslanika i diplomata otputovala na Tajvan, kako bi uverila Tajpej da će Vašington podržati odbranu te ostrvske države.

Dok vlada u Pekingu insistira na tome da Tajvan pripada Kini, SAD su nezvanično podržale nezavisnost Tajvana, isporučujući oružje Tajpeju, iako priznaju kinesko pravo na ostrvo.

SAD nisu potpisnice nijednog obavezujućeg bezbednosnog sporazuma sa Tajvanom i nikada se nisu obavezale da će braniti ostrvo silom.

Ova neobavezujuća pozicija, zajedno sa odbijanjem SAD da pošalje trupe u Ukrajinu kao odgovor na rusku vojnu ofanzivu tamo prošle nedelje, dovela je do spekulacija u američkim medijima, da Peking možda razmatra „invaziju“.

U intervjuu prošle nedelje, bivši predsednik Donald Tramp je tvrdio da će Kina „apsolutno“ krenuti na Tajvan tokom Bajdenovog predsedavanja.

Iako nema znakova da se radi na takvom potezu, Tajvan je optužio kinesku vojsku da je prošle nedelje proveravala svoju zonu protivvazdušne odbrane avionima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U razgovoru za Rojters, neimenovani američki zvaničnik je odbio da poveže putovanje delegacije sa bilo kakvom povećanom pretnjom, rekavši da to umesto toga predstavlja Bajdenovu „širu posvećenost Tajvanu“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …