Rusija za nuklearnu uzbunu, okrivila britansku ministarku spoljnih poslova! – VIDEO UŽIVO

Britanski ministar spoljnih poslova dao je “neprihvatljive” izjave o “sukobama” između NATO-a i Rusije, rekao je Putinov portparol.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedeljak da je ruski predsednik Vladimir Putin stavio ruske snage za odvraćanje – uključujući nuklearno oružje – u stanje visoke pripravnosti, kao odgovor na izjave britanske ministarke spoljnih poslova Liz Trus o potencijalnom sukobu između NATO-a i Moskve.

„Različiti predstavnici na različitim nivoima su davali izjave o mogućim sukobima ili čak sudarima i sukobima između NATO-a i Rusije“, rekao je Peskov novinarima.

„Smatramo da su takve izjave apsolutno neprihvatljive.

Autore ovih izjava ne bih nazivao imenom, iako je to bio britanska ministarka spoljnih poslova.

Govoreći za Skaj njuz u nedelju, Trus je rekao da „ako ne zaustavimo Putina u Ukrajini, videćemo druge ugrožene:

Baltik, Poljsku, Moldaviju, a to bi moglo da završi u sukobu sa NATO-om.

Ne želimo da idemo tamo.”

Trus nije precizirao kako bi Velika Britanija mogla da “zaustavi” Rusiju u Ukrajini, iako je britanska vlada već poslala protivtenkovsko oružje i drugu “smrtonosnu pomoć” Kijevu.

Međutim, izvor Forin ofisa je u ponedeljak za Bi-Bi-Si rekao: „Mislim da ništa što je Liz rekla ne opravdava tu vrstu retorike ili eskalacije,” dodajući da je Trus uvek govorio o NATO-u – koji je formiran sa eksplicitnim ciljem da se suprotstavi Sovjetski Savez – kao „odbrambeni savez“.

Iako Putinova najava ne ukazuje na nameru da upotrebi nuklearno oružje, na Zapadu je primljena kao podsetnik na značaj koji Moskva pridaje Ukrajini i njenu odlučnost da zadrži zemlju van NATO-a.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Od kraja Hladnog rata, uzastopni ruski lideri su se dosledno protivili širenju alijanse na istok, a Moskva smatra ideju o NATO naoružanoj Ukrajini na njenim granicama egzistencijalnom bezbednosnom pretnjom.

U Vašingtonu, sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki osudila je Putinovu odluku da podigne nivo pripravnosti, optuživši ruskog predsednika da „proizvodi pretnje koje ne postoje, kako bi opravdao dalju agresiju“.

U međuvremenu u Ukrajini, ruska operacija je još uvek u toku, a borbe su se vodile u gradovima Harkov, Mariupolj i na periferiji Kijeva.

U ponedeljak su u Belorusiji održani okvirni pregovori između ukrajinskih i ruskih zvaničnika.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senator Vens: Američki establišment očajnički pokušava da ubedi Amerikance da je sve u redu!

Debata o pomoći Kijevu predstavlja posredni spor između desničarskog establišmenta i desnih populista oko pravca …