Putin: Nacisti će biti “hirurški eliminisani”, jer koriste civile kao živi štit!

Ruski predsednik je turskom kolegi rekao da nacionalisti koriste civile kao živi štit.

Kijev mora da prekine borbu i ispuni sve zahteve Moskve, kako bi se zaustavila ruska invazija na Ukrajinu, rekao je predsednik Vladimir Putin turskom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu, u nedelju.

„Specijalna operacija“ Moskve u susednoj zemlji „zaustaviće se samo ako Kijev prekine svoju vojnu akciju i ispuni zahteve Rusije, koji su dobro poznati“, objasnio je Putin tokom telefonskog razgovora, saopštila je pres-služba Kremlja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Predsednik je uverio Erdogana da je Rusija spremna za dijalog sa ukrajinskom stranom, kao i sa stranim partnerima, kako bi se pronašlo mirno rešenje sukoba.

Međutim, on je upozorio da će svaki pokušaj odugovlačenja pregovora, koji bi Ukrajina mogla da iskoristi za pregrupisavanje svojih snaga i sredstava, biti „samoporažavajući“.

Ruska vojska čini sve da zaštiti živote civila, samo izvodeći hirurške udare na ukrajinske vojne objekte, dodao je Putin.

„U ovom kontekstu, akcije nacionalista – neonacističkih jedinica – izgledaju posebno okrutno i cinično, jer nastavljaju intenzivno granatiranje Donbasa i koriste civile, uključujući strance, koji su u osnovi uzeti kao taoci, kao „živi štit“ u ukrajinskim gradovima i naseljima“, rekao je on.

Kako je saopšteno iz Erdoganove kancelarije, on je pokušao da ubedi Putina da je hitan opšti prekid vatre neophodan u Ukrajini, kako bi se pružila humanitarna pomoć stanovništvu i stvorili uslovi za političko rešenje.

„Hajde da zajedno utremo put miru“, pozvao je turski predsednik svog ruskog kolegu telefonom.

Erdogan je ponovio želju Turske da doprinese rešavanju krize posredovanjem i drugim diplomatskim sredstvima.

Ankara je ostala u bliskom kontaktu sa Kijevom i drugim zemljama po tom pitanju, dodao je on.

Turska, koja je crnomorska država poput Rusije i Ukrajine, ima dobre odnose i sa Moskvom i sa Kijevom.

Iako je članica NATO-a, Turska pokušava da zadrži neutralan stav otkako je Rusija prošlog četvrtka poslala svoje trupe u Ukrajinu da „denacifikuju” i „demilitarizuju” zemlju, koju krivi za „genocid”, u otcepljenim republikama Donjeck i Lugansk.

Kijev i njegovi zapadni saveznici tvrde da je napad bio potpuno ničim izazvan.

Turska je osudila rusku invaziju i podržala ukrajinski teritorijalni integritet, ali se i protivila oštrim međunarodnim sankcijama, osmišljenim da izoluju Moskvu.

Vlada u Ankari se nada da će sledeće nedelje u južnoj Turskoj održati razgovore između ruskog i ukrajinskog ministara inostranih poslova.

Do sada su tu ideju pozdravili Moskva i Kijev.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Turske kompanije za oružje, povećavaju proizvodnju artiljerijske municije za Ukrajinu, po narudžbi SAD!

Privatne odbrambene kompanije u Turskoj spremne su da preuzmu porudžbine, od Sjedinjenih Država za proizvodnju …