Nemci počinju gradnju fabrike u Srbiji: U startu posao za 400 radnika

Kompanija za proizvodnju softvera, delova i motora za avione, MTU Aero Engines AG iz Minhena će u drugoj polovini marta početi gradnju fabrike u Srbiji.

Prvi radnici trebalo bi da počnu sa radom u novim pogonima za oko godinu dana od početka gradnje i tada će 400 do 500 njih dobiti ugovore na neodređeno vreme. Kako ističe predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, ovo će biti jedna od najvećih investicija poslednjih decenija u Sremu.

“Zemljište na kom će se graditi hale kompanije MTU pripada državi, tako da tu nismo imali nikakvih problema oko eksproprijacije”, govori Radinović.

“Objekti će biti izgrađeni kod bazena, u blizini raskrasnice Nova – Stara Pazova na 25 hektara. U planu je da radovi počnu za mesec i po dana, a da proizvodnja počne u martu 2022. godine. Izgradnja ovog giganta avio-industrije gotovo će iskoreniti nezaposlenost u našoj opštini, pošto je ona trenutno svega tri odsto. Ovde će biti posla i za stanovnike okolnih mesta koji gravitiraju prema Staroj Pazovi, pre svega za žitelje Pećinaca, Rume, Zemuna, Batajnice i Inđije.”

Za namenu otvaranja velike fabrike, država Srbija će nemačkom investitoru pokloniti zemljište vredno 6,25 miliona evra za izgradnju pogona za održavanje i popravku vazduhoplovnih motora i prateće usluge.

Investicionim projektom navedeno je ulaganje od 4,8 miliona evra za infrastrukturno opremanje zemljišta, 45,9 miliona evra okvirno je rezervisano za projektovanje i izgradnju proizvodnih kapaciteta, a 50,2 miliona je vrednost planiranog ulaganja u novu opremu.

“Za rad u novim pogonima biće potrebno više od 100 visokokvalifikovanih ljudi, za šta smo već odvojili dva odeljenja u Tehničkoj školi, kako bi mlađi kadar bio adekvatno obučen”, ističe Radinović za Novosti. “Kada projekat bude kompletno završen biće izgrađeno nekoliko hala čija će površina biti od 30.000 do 50.000 metara kvadratnih. Nemci su pažljivo birali lokaciju, a mi smo ponudili najbolje uslove. Krajnji cilj je da bude zaposleno od 1.800 do 2.000 ljudi, što su neverovatne brojke. Za našu opštinu, ali i čitav sremski kraj ovo znači mnogo i tek će se videti benefit otvaranja ovakve fabrike, koja inače posluje u sto zemalja sveta.”

MTU se obavezao da izgradi objekat, odnosno da investira u osnovna sredstva minimum 100.900.000 evra do kraja 2025. godine.

Tehnička škola u Staroj Pazovi trenutno ima obrazovne profile u tri područja rada – mašinstvu i obradi, saobraćaju i hemiji, nemetalima i grafičarstvu.

U ovoj obrazovnoj ustanovi kažu da je za potrebe fabrike za avio-delove iz Minhena za školsku 2021-2022. godinu planiran upis mešovitog odeljenja trogodišnjih dualnih obrazovnih profila od po 15 učenika za profil bravar-zavarivač i operater obrade.

(Novosti.rs)

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …