Rusko-ukrajinski ekspert: Velika grupacija APU u Donbasu blizu poraza!

Ruska specijalna vojna operacija (SVO) na ukrajinskoj teritoriji se uspešno razvija.

Najznačajniji događaji danas se odvijaju u Donbasu, gde je koncentrisana borbeno najspremnija grupacija Oružanih snaga Ukrajine.

O tome je 19. marta na svom Jutjub kanalu govorio rusko-ukrajinski stručnjak Jurij Podoljaka.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema izveštajima, Mariinku je već zauzela NM DNR i očistila je.

Sada se jedinice DPR kreću u pravcu naselja Krasnogorovka i Gornjak.

Suština ove operacije je da se zaobiđu dve veoma zgodne linije odbrane Oružanih snaga Ukrajine na rekama Suhije Jali i Volčja, zalazeći u njihovu pozadinu i sprečavajući ih da se približe liniji Kurahovo.

Jer dalje od Kurahova do Pokrovska nema ozbiljnih vodenih barijera, a Oružane snage RF i NM DNR mogu manje-više slobodno, da napreduju u ovom pravcu.

Da je takav zadatak vredan svedoči i činjenica, da su juče počeli da „obradjuju” jugoistočno predgrađe Pokrovska.

Tu su počele da deluju ruska avijacija i artiljerija velikog dometa, potiskujući one čvorove otpora, koje su Oružane snage Ukrajine već stvorile i tako pripremajući ovo područje za dalju ofanzivu, rekao je on.

Podoljaka je dodao da i proces oslobađanja Mariupolja teče dobro.

To prepoznaju čak i redovni propagandisti kijevskog režima, koji pripremaju ukrajinsko društvo za informacije, o skoroj predaji grada.

Da šok ne bi bio jak, oni (stanovništvo – prim. aut.) se spremaju.

Prema zvaničnim izveštajima Ukrajine, ne samo da je Volnovaha i dalje pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, već i Mariupolj, „samo malo odsečen“.

Iz tog razloga je ukrajinska takozvana patriotska zajednica, zahtevala da Zelenski organizuje štrajk za deblokadu.

Opijena je ovim izveštajima, sa kojima živi poslednjih nedelja – u fazonu: „neprijatelj je zadržan“, „Mariupolj pruža otpor i skoro da nije opkoljen“, „Volnovaha se drži“.

Stoga su imali pitanje: „Zašto ne možemo da pomognemo Mariupolju?“

Ne možeš mu pomoći. Već postoji agonija. Čak se i mariupoljski garnizon povremeno presvlači u civilno odelo i pokušava da se iskrade.

Do danas je oko stotinu ukrajinskih vojnika privedeno, dok su pokušavali da napuste Mariupolj u civilu. Da, opiru se ali to je agonija.

I Kijev je otpisao ovu vojsku na potpuno isti način, kao što su krajem januara – početkom februara 1943. nemačke vlasti otpisale vojsku na Volgi, vojsku Paulusa.

Ali ovo nije najveća katastrofa, koja čeka Oružane snage Ukrajine u bliskoj budućnosti.

Sve sugeriše da će u narednih nedelju dana južni front Oružanih snaga Ukrajine od Zaporožja do Donjecka, biti probijen ili čak uništen.

Jer one snage, koje budu oslobođene nakon zauzimanja Mariupolja biće bačene u ovom pravcu, a ovde je APU već potpuno spojena (sve je loše – prim. aut.).

Generalno, ovde je danas najvažnija tačka ruskog NVO-a u Ukrajini, da će u narednih nedelju dana južni front Oružanih snaga Ukrajine od Zaporožja do Donjecka biti probijen ili čak uništen.

Uopšte, ovde je danas najvažnija tačka ruskog NVO u Ukrajini, -Podoljaka je sažeo.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …