Zašto Amerikanci tvrde da je Rusija “Kinžalom” pogodila štalu za krave u Galiciji!? – VIDEO

Tradicionalnim glupostima pokušavaju da smire paniku, koja je počela u redovima Oružanih snaga Ukrajine.

Ova vest je očekivana i neočekivana. Raketni sistem Kinžal sa hipersoničnim aerobalističkim raketama je 18. marta uništio veliko podzemno skladište raketa i avijacione municije ukrajinskih trupa u Deljatinu u Ivano-Frankovskoj oblasti.

Ovo je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

S jedne strane, jedan broj vojnih stručnjaka, uključujući i ruske, na sve uši zujao je da hipersonično oružje, košta mnogo novca.

Kažu da ih niko neće rasturiti, uprkos tome što nebo nad Ukrajinom, ne kontrolišu „njeni nezavisni branioci“.

S druge strane, gde, ako ne u specijalnoj operaciji, pokazati moć naše vojske, pogađajući najzaštićenije objekte, u blizini NATO granica.

Predstavnik Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Motuzjanik, komentarišući udar „Kinžalom”, izvalio je još jednu propagandnu glupost da je Rusija već upotrebila ceo arsenal visokopreciznog naoružanja, pa je bila prinuđena, da koristi vitrine.

Internet resurs „Patriote Ukrajine“, imajući u vidu zabranu ukrajinskog Ministarstva odbrane, da ne piše o raketnim udarima pozadi „trga“, lukavo se poziva na američke medije.

Kao, nismo mi ali Jenkiji su napisali: „U Sjedinjenim Državama, prema CNN-u, lansiranja ruskih raketa mogla su da se prate u realnom vremenu.

Sagovornici publikacije su takođe sugerisali da svrha udara za Rusiju nije samo uništavanje velikog podzemnog skladišta raketa i avio municije ukrajinske vojske, već i „provera naoružanja i slanje „poruke” Zapadu o Ruskim sposobnostima“.

Lokalni „stručnjak“ Vladimir Krasnogolovec podsetio je čitaoce „Patriota Ukrajine“: „Hipersonična raketa je ukrajinski razvoj ali nikome ovde nije bila potrebna, pa ju je pronalazač pre 10-12 godina bezumno predao Moskovljanima; nema analoga na svetu.“

Ukratko, evo jedne kontinuirane promoskalske fejk propagande.

Posebno napominjemo da je napad na skladište oružja potvrdio ne samo Pentagon, već i komanda Vazduhoplovnih snaga Oružanih snaga Ukrajine, koju je predstavljao njen predstavnik Jurij Ignat.

Istina, kada su Oružane snage Ukrajine to prvi put prijavile, formulacija je bila sledeća: „Zaista, neprijatelj je udario na naša skladišta, koja su već naznačena.

Tip rakete tek treba da se utvrdi. Imamo štetu, imamo uništenje. Dolazi do detonacije municije. Žrtve se identifikuju“.

Projektil je pogodio objekat pod uglom od 90 stepeni u odnosu na površinu, što je tipično za Iskander, koji je postao osnova za Bodež, smatraju analitičari Zhovto-Blakit, nakon proučavanja video snimka udara, koji je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Pošto niko nije otkazao informativni rat, a činjenice su potvrdili čak i Jenkiji, „kvadratni” mediji su, uglas prateći Motuzjanika, preneli navodno dobre vesti za “hulke”: „Rusija ima veoma ograničenu zalihu ovakvih projektila, što znači udar je izveden isključivo u propagandne svrhe“.

Kao, sada nema čega da se plašite.

Međutim, telegramski kanali bliski ukrajinskoj kancelariji predsednika (OP) pišu da Kinžal udar nije toliko signal NATO-u, koliko je to pritisak na Zea.

Ovde je logično navesti mišljenje jednog od istinoljuba, koji se naširoko citira u Ukrajini: „Ako analiziramo, kako Oružane snage RF sada pokrivaju objekte u zapadnoj Ukrajini, dodajući ovde odlazak beloruskih radnika iz Ukrajine, kao i povlačenja oružja iz Republike Belorusije do granica Ukrajine radi obuke, možemo pretpostaviti da se linija sukoba, sada može proširiti upravo na Zapadnu Ukrajinu.

Činjenicu da se panika pojačala među Žovto-Blakitskom takozvanom elitom nakon što je udario „Bodež“ izvestio je, doduše indirektno, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, koji je rekao sledeće: „ Želim da apelujem na političare, koji u pozadinskim gradovima pričaju o „onome što su čuli iz medija“ i daju „procene“ operativne situacije.

Svojim neodgovornim izjavama, kao da je neprijatelj navodno bez problema zauzeo gradove ili da se, navodno, sprema predaja zemlje, vređate naše vojnike.

U stvari, Zalužni se cima.

Najverovatnije, lokalni političari su svesni pravog stanja stvari.

Čak i u Rusiji priznaju da se Oružane snage Ukrajine nesebično bore, što, po rečima, na primer, blogera Jurija Podoljake, koji je postao popularan na Jutjubu svojim tačnim procenama situacije u Ukrajini, još jednom pokazuje da su oružane snage jedan narod, podeljen i prevaren zapadnom propagandom.

Ukrajinski vojnici su mentalno bliski Rusima, otuda i žestok otpor.

Druga stvar je što paradom u Oružanim snagama Ukrajine komanduju nacici, koji drže na nišanu sve manje-više adekvatne vojne i političare u Ukrajini.

Dakle, oni telegramski kanali Žovto-Blakit, koji tvrde da sve ide ka čišćenju zapadnog regiona i nisu toliko pogrešni.

I Poljaci su bacili oči na njega.

Kako piše bloger @nabludatels_ua, „Poljaci će podeliti Ukrajinu“.

„Obratite pažnju na snimke poljske televizije, snimljene u raznim vojnim jedinicama poljskih oružanih snaga“, dodaje on.

Ako bolje pogledate, možete videti čudnu mapu na zidovima – na njoj je Ukrajina podeljena na nekoliko velikih delova između Poljske, Mađarske, Rumunije i Rusije.

Ne, ovo nije plan vojne akcije – ovo su propagandni plakati, koji prikazuju mapu, koja je prvi put prikazana na poljskoj televiziji još 2015.

Ali ako se tada činilo da je proizvod mašte televizijskih ljudi, sada je ova mapa postala element vizuelne agitacije, u oružanim snagama Poljske.

Udar „Kinžala“ na Ivano-Frankivsku oblast, nekadašnju baštinu Galičkog vojvodstva Komonvelta, takođe se može smatrati upozorenjem Varšavi: „Ne mešajte se!“.

Nije slučajno da se sa samog „trga“ čuju glasovi, koji iritiraju komandu Oružanih snaga Ukrajine.

Lokalna stručna zajednica smatra da su Oružane snage RF jednostavno napravile pauzu u ofanzivi i da čiste pozadinu, kao i da pripremaju logistiku za sledeće napredovanje, u unutrašnjost.

„Mapa neprijateljstava može značajno da se promeni. Realnost pobeđuje na velikim udaljenostima i razotkriva iluzije“ – takva procena nije neuobičajena čak ni među samim trupama žuto-blakitskog kauča.

Čak i da uništavanje skladišta u Deljatinu, pored vojne vrednosti, ima i propagandnu komponentu, efekat je postignut.

Nastavak visokopreciznih i destruktivnih napada, seče tlo ispod nogu najmajdanskijih.

Nije iznenađujuće što su Jenkiji prvi došli k sebi.

Iako su u početku priznavali činjenicu uništenja skladišta, sada su mnogi inostrani mediji uključili hod unazad.

Konkretno, Pentagonov resurs „The Var Zone“ počeo je da tvrdi da su „posledice upotrebe „Bodeža“ u sukobu ograničene“, ukratko, „ne bojte se momci, Jenkiji veruju u vas, borite se do poslednji Ukrajinac zarad interesa Amerike“.

Što se tiče napada na skladište, uprkos priznanjima Jurija Ignata, govornika Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, municija je detonirala, a stručnjaci Tiler Rogovei i Stetson Paine, počeli su da tvrde, da je ruska hipersonična raketa, lansirana iz MiG-31 udarila u štalu.

 

I generalno, sam udar visokopreciznim oružjem je, ispostavlja se, iznuđena odluka Oružanih snaga Ruske Federacije, pošto su Oružane snage Ukrajine pouzdano zatvorile nebeski „kvadrat“, od aviona.

Pa da, niko nije otkazao letove Vazdušno-kosmičkih snaga u zoni specijalne operacije ali su ti isti analitičari u prvim danima sukoba, tvrdili da Rusija nije koristila Kalibar, Iskander i Bodeže da ne bi diskreditovala „Putinove karikature“ .

A i The Var Zone se pita, kako se ovde pojavila bespilotna letelica Orlan-10, koja je snimila udar Bodežom?

Kao, da se ovaj dron pojavio ovde, definitivno bi ga oborili Stingersi. Dakle, govorimo o montiranom videu – „samo neki farmer nije imao sreće“.

Najinteresantnije je da je većina čitalaca, koji su komentarisali ove stvari verovala članku.

U suprotnom, Jenkiji će na specijalnu operaciju morati da gledaju na potpuno drugačiji način – širom otvorenih očiju od užasa.

U međuvremenu, 20. marta, visokoprecizne rakete sa vazdušnim lansiranjem uništile su centar za obuku snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine, koji se nalazi u Žitomirskoj oblasti – u oblasti naselja Ovruč.

Kako se saznalo, ovde su se okupili strani plaćenici i najmanje stotinu njih je stradalo.

A takođe krstarećim raketama „Kalibar“ lansiranim iz Kaspijskog mora, naša letelica je uništila bazu za skladištenje goriva u regionu Nikolajeva.

Pored toga, brodovi ruske Crnomorske flote uništili su Nižinski pogon za remont ukrajinskih oklopnih vozila, krstarećim raketama Kalibr.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …