Džao Liđijan žestoko odgovorio na predlog, da se Kina kazni novim zakonom!

Američki senator Marko Rubio predstavio je nacrt zakona, kojim bi se kaznio Peking, zbog kupovine energenata iz Moskve.

Peking je u utorak odustao od predloga američkog senatora Marka Rubija, koji želi da sankcioniše bilo koji entitet, koji kupuje naftu ili druge energente od Rusije i isporučuje ih Kini.

Kina je „uvek protiv jednostranih, nezakonitih sankcija i dugoročne jurisdikcije, koje nemaju osnovu u međunarodnom pravu“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan novinarima, tokom redovnog brifinga za štampu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je dodao da su Peking i Moskva „zaposleni u normalnoj ekonomskoj i trgovinskoj saradnji“, koja nije usmerena protiv „nekog trećeg lica i nije pod uticajem spoljnog mešanja“.

Poznato je da senator… [Rubio] krivi Kinu za sve i ne poznaje političku etiku“, rekao je Džao.

Rubio je u utorak predstavio nacrt zakona koji su sponzorisali kolege republikanci Rik Skot i Kevin Krejmer, a kojim bi se nametnule kazne za sve subjekte, koji se bave osiguranjem ili registracijom tankera, koji prevoze naftu ili tečni prirodni gas (LNG) iz Rusije u Kinu.

Prema rečima senatora, zakon ima za cilj da kazni Kinu, zemlju koja kupuje rusku energiju, zbog podrške vojnoj operaciji Moskve u Ukrajini.

„Svaki entitet, uključujući kineske državne kompanije, koji im pomaže u tim naporima, trebalo bi da se suoči sa ozbiljnim posledicama“, rekao je Rubio u saopštenju, koje je citirao Blumberg.

Ipak, predlog bi teško mogao da dobije glas u Senatu, koji sada kontrolišu demokrate.

U međuvremenu, čini se da Bajdenova administracija ima na umu druge politike, uključujući nametanje ograničenja cene nafte.

Ranije ovog meseca, američka ministarka finansija Dženet Jelen je istakla mogućnost uvođenja takvog mehanizma.

Plan bi trebalo da omogući kupcima da kupuju rusku naftu po cenama ispod tržišnih, što bi i dalje bilo dovoljno isplativo za Moskvu da nastavi proizvodnju.

Prema Jelen, Vašington i Peking su razgovarali o tom pitanju.

Kina je potvrdila da je takvih razgovora bilo ali nije navela nikakve detalje.

Istovremeno u junu, Rusija je ostala najveći kineski snabdevač sirovom naftom, pretekavši Saudijsku Arabiju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …