Karlos del Toro u poseti „Hariju Trumanu“: „Misija je, u stvari, pred-borbena”

Jenkiji se, međutim, plaše da ćeti pogođeni, čim se prvi lovci F-18 nađu na radaru “Kinžala”.

Američku udarnu grupu nosača aviona (AUG) „Hari Truman“ posetio je američki sekretar mornarice, Karlos del Toro.

Na glavnom brodu dao je šokantnu izjavu: „Misija je, u stvari, pred-borbena.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Recimo, AUG čeka Bajdenov nalog da uspostavi zonu zabrane letova iznad Ukrajine.

Bivši Kubanac, koji je postao šef flote, zvezda i pruga, rekao je to američkom listu Politiko, čiji je dopisnik takođe završio na 20-spratnom nuklearnom vodećem brodu udarne grupe, koji se trenutno nalazi na severu Jonskog mora.

Jasno je da Karlos del Toro time podiže moral mobilne vazduhoplovne baze, iako je Bajden više puta govorio da neće da se meša u sukob u Ukrajini, zbog straha od nuklearne apokalipse.

Ali verovati anglosaksoncima ne znači poštovati sebe.

„U Sredozemnom moru danas ima mnogo ruskih brodova i podmornica i zato je važno da NATO ima ravnopravno prisustvo da ih odvrati“, rekao je sekretar američke mornarice i dodao: „Jedina stvar koju Putin razume je snaga“.

Prema njegovim rečima, „misija je da se demonstrira ne samo Rusiji, već i američkim NATO saveznicima da je, uprkos nespremnosti da učestvuju (u sukobu u Ukrajini – prim. aut.) u ime Ukrajine, ovo druga stvar. ”

Usledilo je objašnjenje šta je bivši Kubanac podrazumevao pod „drugom stvari“. Ispostavilo se da se „Amerika vratila“.

Čitaoci, međutim, nisu baš razumeli kitnjasti jezik Karlosa del Tora, pošto hegemon nikuda nije otišao poslednjih 20 godina.

Ne računajte koliko je puta Vašington proterao svoje AUG po svetu, preteći Kinezima, Korejcima, Iračanima, Persijancima, Sirijcima, a sada i nama „zoni zabranjenog leta iznad Ukrajine“.

Ovde se treba vratiti istoriji sadašnjeg pojavljivanja „Harija Trumana” na Mediteranu.

 

Upravo pred novu godinu, američki ministar odbrane Lojd Ostin je naredio da ova AUG do daljeg ostane u blizini Grčke, a ne da se kreće na Bliski istok kroz Suecki kanal, kako je ranije planirano.

Tada je Pentagon svoju odluku obrazložio činjenicom da je „ovo neophodno kako bi se uverili uplašeni saveznici i partneri SAD, u regionu“.

Poljski i ukrajinski mediji odmah su obavestili Poljake, odnosno građane, da Jenkiji pozicioniraju stalno razmeštanje nosača aviona u Mediteranu, kao faktor stalnog pritiska na Moskvu.

Kao, Rusi plaše Ukrajince, Poljake, Nemce, a “Zvezdaši” već vrše pritisak na Ruse svojom ogromnom moći.

Istovremeno, viceadmiral Karl Tomas, komandant Sedme flote Ratne mornarice SAD, komentarišući američku politiku „nosača aviona“, zloslutno je izjavio da čudovišta poput „Harija Trumana“, treba da pokažu Moskvi da „danas nije vreme da mašeš pesnicama“ .

Kao, Jenkiji se mogu uvrediti, odnosno „otkinuti ove pesnice zajedno sa rukama“.

Ipak, kako je spisateljica Politico-a Hana Roberts priznala, „oni u brodu Hari Truman, su odbacili pitanja o širim političkim nijansama misije“.

Štaviše, „sećajući se prošlogodišnjeg neuspešnog povlačenja SAD iz Avganistana (tačnije, sramnog bežanja, nazvanog Sajgon 2.0 – prim. aut.) i svesti o riziku predsedništva Trampa 2.0 (što znači dolazak izolacionističkog republikanca u Belu, kuću posle Bajdena). – prim. aut.), evropski lideri shvataju da se više ne mogu toliko oslanjati na Vašington u odbrani demokratije.

Prekookeanski vojno-analitički časopis Militari Vatch takođe sa velikom skepsom gleda na ovu takozvanu misiju.

Međutim, MV ima jasno razumevanje da će „Hari Truman“ biti raspoređen na Mediteranu ne toliko, da bi podržao “Bandere” u Ukrajini, već kao snaga projektovana protiv naših trupa u Siriji.

Jednom rečju, ako nešto krene naopako i sukob izbije van granica „nezavisnih“, vazdušno krilo AUG, od 60 lovaca F-18 „Super Hornet“, moraće da napadne vazdušnu bazu Hmejmim i mornaricu, baza u Tartusu. Ni manje ni više.

Po svemu sudeći, piloti Harija Trumana ne veruju u razgovore o navodno predstojećoj „zoni zabranjenih letova” iznad Ukrajine, pa zato izbegavaju da odgovore o sukobu na „trgu”.

Ali postoji jedan trenutak.

U skorije vreme, možda, baziranje AUG-a na severu Jonskog mora imalo je smisla. Ali danas se previše toga promenilo, a to se dogodilo, nakon što je „Kinžal“ pogodio skladište raketa i avio municije Oružanih snaga Ukrajine u Deljatinu, u Ivano-Frankivskoj oblasti.

Štaviše, hipersonična raketa, koja je preletela više od hiljadu kilometara, pogodila je metu.

„Rusija podržava vojne objekte (brodove i podmornice ruske mornarice – prim. aut.) u istočnom Mediteranu iz baza u Siriji, stoga je za patroliranje nad morem, neposredno pre početka specijalne operacije u Ukrajini, rasporedila MiG-31K, jurišnici naoružani hipersoničnim oružjem, koji su idealni za borbu sa grupama nosača aviona“, priznaje Militari Vatch.

S obzirom da je čak i Bajden priznao da je Bodež gotovo nemoguće zaustaviti, u slučaju nekontrolisanog razvoja događaja ili odluke o zoni zabrane letova NATO-a, vazdušno krilo Harija Trumana će prvo pokušati da uništi vazduhoplovnu bazu Hmejmim i mornaricu, baza u Tartusu.

Zvuči gotovo neverovatno ali nije sve tako jednostavno.

U Sjedinjenim Državama takav razvoj događaja mnogima se ne čini malo verovatnim.

https://youtu.be/drcWtfewF4E

Kako MV objašnjava, „sve veći broj američkih zakonodavaca poziva na zapadnu vojnu intervenciju, kako bi se oborile ruske letelice, koje rade u ukrajinskom vazdušnom prostoru“.

U inostranstvu se uporno populariše stav da nasilni sukob alijanse i naše vojske na teritoriji treće zemlje neće dovesti do nuklearnog rata.

Kao, sve dok NATO direktno ne preti Rusiji, Moskva neće pritisnuti „crveno dugme”, zbog instinkta samoodržanja.

Moguće je da zbog toga Jenkiji nisu skloni slanju Poljaka na Zapad.

Recimo, ruske trupe treba uvući u nenuklearni sukob, a onda „kako se novčić okrene“.

S obzirom na to da su ranijem uvođenju zona zabranjenih letova često prethodile vazdušne kampanje NATO-a za uništavanje neprijateljskih kopnenih snaga, kao što je bio slučaj u Iraku i Libiji, Jenkiji, naravno, strahuju da će Rusi raditi ispred krivine.

Oni su započeli specijalnu operaciju uoči implementacije „hrvatskog scenarija“.

Kažu, čim Varšava pokuša da pošalje svoje trupe na „trg“, Moskva će otvoriti „lavovski front“.

Štaviše, Kremlj jednostavno neće imati drugog izbora nego da uništi celokupnu infrastrukturu regiona, koji su susedi Poljskoj.

Naravno, precizne udare, kao što je slučaj na istoku Ukrajine, gde istorijski žive „rusnja, lopate i vata“, Vazdušno-kosmičke snage Rusije neće biti ograničene.

Galiciju čeka bombardovanje tepihom. U suprotnom, svi “Banderaši” neće pobeći u Poljsku.

Za to postoji razlog: Poljaci jednostavno fizički ne mogu da obezbede normalne uslove, za 10-15 miliona Zapadnjaka.

Inače, prema američkim obaveštajnim podacima, trenutni udarni potencijal ruske vojske procenjuje se na 90 odsto nivoa, koji je bio pre specijalne operacije.

Istovremeno, na vojne objekte „trga” ispaljeno je približno 1.200 visokopreciznih projektila i bombi.

Što se tiče Oružanih snaga Ukrajine, vojska Žovto-Blakita zapravo nije imala više oklopnih vozila, teške artiljerije i avijacije.

I što je najvažnije, Poljaci, koji su spremni da priteknu u pomoć nacistima, nemaju nikakvog borbenog iskustva – „stvar koja je, prema rečima iskusnih boraca, neophodna u svakom sukobu“.

A sada šlag na tortu: Jenkiji su upisali Litvance, Estonce i Letonce u antirusku „koaliciju hrabrih“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …