Bugari jači od kordona – Peskov o Srbiji sa uvažavanjem: Zabrinutost Srbije, biće naš glavni prioritet!

Promena plaćanja ne važi za Srbiju.

Rusija je u četvrtak izrazila zabrinutost evropskih zemalja u vezi sa planom da se obračuni za isporuku gasa, prebace sa evra na rublje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će odluka Moskve stvoriti mnogo problema.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je objasnio da je Bugarska, zemlja preko koje se isporučuje gas za Srbiju i Mađarsku, izjavila da ne želi da pređe na rublje, u plaćanju gasa.

Kao odgovor, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak, da je to pitanje zatvoreno i da će Bugarska morati da plati u rubljama, „sviđalo se to njima ili ne“.

Međutim, on se osvrnuo na zabrinutost Srbije, napominjući da je zemlja izostala iz bilo kakvih neprijateljskih akata ili komentara protiv Rusije, u vezi sa Ukrajinom.

„Ovo se ne odnosi na Srbiju. Problem ostaje da se reši i naravno, zabrinutost Srbije biće naš glavni prioritet“, rekao je Peskov.

„Apsolutno je normalno, Vučić je u pravu, ovo zaista može da bude problematična situacija, jer je u ovom slučaju Bugarska preduzela neprijateljske korake protiv nas, pa će morati da plaćaju u rubljama, hteli ili ne, hteli to ili ne“, rekao je Peskov.

Ranije ove nedelje, bivši zamenik bugarskog ministra energetike, Javor Kujumdžijev, rekao je da zemlja u velikoj meri zavisi od ruskog gasa i da joj nedostaju alternative.

U prvom velikom odgovoru na sankcije Zapada, predsednik Vladimir Putin je u sredu najavio da će Rusija sada prihvatati plaćanje izvoza gasa u „neprijateljske zemlje“, samo u rubljama.

Vremenski okvir za prelazak na rublje plaćanja gasa još nije objavljen.

Međutim, prema rečima Peskova, uslovi za taj potez biće razjašnjeni direktno kupcima ruskog gasa, u dogledno vreme.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Daili Star: SAD su upale u istorijsku zamku!

Nestabilnu situaciju u globalnom svetskom poretku komentariše bangladeški list, The Daili Star. Ona piše da …