Banka sa Volstrita upalila alarm za američku ekonomiju – padamo u recesiju!

Visoke cene sirove nafte mogle bi da izazovu recesiju, upozorava Goldman Sachs.

Sjedinjene Države će verovatno ući u recesiju, ako cene nafte nastave da rastu i pređu 200 dolara po barelu, izjavio je u četvrtak glavni ekonomista Goldman Saksa Jan Hacijus.

„Procenjujemo da bi bilo potrebno stalno povećanje cene nafte na 200 dolara po barelu, da bi se proizveo šok prihoda sličan po veličini onima, koji su izazvali recesiju 1974. i 1979. godine – a to bi značajno povećalo šanse za recesiju 2022.“, rekao je Hacius u belešci – (vidi yahoo Finance).

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Upozorenje dolazi pošto vrhunski trgovci naftom predviđaju, da bi cene mogle da pređu granicu od 200 dolara po barelu ove godine, kao rezultat zapadnih sankcija Rusiji i nedostatka alternativnih izvora.

Moskva je upozorila na skok cene na 300 dolara po barelu, ako Zapad odustane od ruske nafte.

Zamenik ruskog premijera i bivši ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da „neki vide, da bi moglo da dostigne 500 dolara po barelu“.

Cene Brent nafte su više nego udvostručene, u odnosu na ovo doba, prošle godine.

Oni su se popeli na čak 139 dolara po barelu na početku rusko-ukrajinskog sukoba i kasnijih sankcija Moskvi.

Brent se u četvrtak trgovao po ceni od 120 dolara po barelu, dok je cena američke VTI sirove nafte iznosila 114 dolara po barelu.

U međuvremenu, prosečna nacionalna cena benzina u Sjedinjenim Državama dostigla je istorijski maksimum, nakon što je Vašington zabranio uvoz ruske nafte.

Cena je trenutno porasla za 71,5 centi po galonu u odnosu na pre mesec dana i 1,37 dolara po galonu viša nego pre godinu dana, prema GasBuddy-u.

Oštar rast je pogodio poverenje potrošača, izazivajući zabrinutost zbog povlačenja potrošnje, što bi moglo dovesti ekonomiju u recesiju.

Predsednik Džo Bajden je tvrdio da je Moskva u potpunosti kriva za porast cena benzina u SAD, priznajući da neće moći mnogo da uradi u vezi sa velikom inflacijom na pumpama.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …