SZO najavljuje još opasniju koronu – Kako znaju?

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je svet da, kada je u pitanju pandemija virusa kovid 19 “najgore tek dolazi”.

Šef SZO Tedros Gebrejesus rekao je da će virus zaraziti puno više ljudi ako vlade ne počnu da primenjuju odgovarajuće i ispravne politike, prenosi Bi-Bi-Si.

Njegova poruka je glasila “Testiranje, tragovi, izolacija i karantin”.

Više od 10 miliona slučajeva zabeleženo je širom sveta otkad se koronavirus pojavio u Kini krajem prošle godine. Broj umrlih pacijenata sada je iznad 500 hiljada.

Polovina slučajeva u svetu bila je u SAD-u i Evropi, ali kovid19 se brzo širi američkim kontinentom. Virus takođe pogađa južnu Aziju i Afriku, gde pik ne treba očekivati pre kraja jula.

Gebrejesus je na video brifingu rekao: “Svi želimo da ovo bude gotovo. Svi želimo da nastavimo sa svojim životima. Ali, stvarnost je da ovo nije ni blizu tome da je kraj.

“Iako su mnoge zemlje postigle napredak, globalno pandemija zapravo ubrzava.”

Takođe je apelovao da što više vlada sledi primere Nemačke, Južne Koreje i Japana, koje su širenje virusa nadzirali politikama koje uključuju rigorozno testiranje i “praćenje tragova”.

SAD su do sada prijavile više od 2,5 miliona slučajeva i oko 126 hiljada umrlih od kovida 19 – više nego bilo koja druga nacija. Američke države koje su proglasile kraj zatvaranja tokom poslednjih nedelja, naročito na jugu, prijavljuju porast broja slučajeva.

Zvaničnici u Teksasu, Floridi i drugim državama mogli bi da ponovo pooštre ograničenja.

Zemlja sa drugim najvećim brojem zabeleženih slučajeva je Brazil, sa ukupno 1,3 miliona. Smrtnih slučajeva je preko 57 hiljada.

U ponedeljak je u prestonici Braziliji proglašeno vanredno stanje, nakon naleta. Kao i većina brazilskih guvernera i gradonačelnika, lokalne vlasti u Brazilu ublažile su ograničenja socijalne distance ranije ovog meseca i dozvolile prodavnicama da se ponovo otvore.

U Velikoj Britaniji – zemlji sa najvećim brojem smrtnih slučajeva u zapadnoj Evropi – gradonačelnik Lestera rekao je da pubovi i restorani mogu ostati zatvoreni još dve nedelje zbog klica u slučajevima, prenosi Bi-Bi-Si.

Ograničenja u ostatku Engleske trebalo bi da budu ublažena tokom vikenda, a dozvoljeno je da se ponovo otvore pabovi, restorani, frizerski saloni i hoteli.

(B92)

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …