Sklapa se mozaik Trećeg svetskog rata: Poljska otkrila plan za bitku, za Lavov, sa Rusijom! – SAD spremne da podrže!

Da li se stvara kanal deeskalacije između NATO-a i Rusije da bi se podelila Ukrajina?

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild rekla je za Si-En-En, da SAD neće slati svoje trupe u Ukrajinu ali ne isključuje, da bilo ko od NATO članica, može samoinicijativno ući na teritoriju „nezavisnosti“.

Povelja saveza ne zabranjuje članicama bloka, da svoje vojne operacije izvode van svojih granica.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Konkretno, Turska se nekoliko godina bori u Idlibu, nazivajući ih mirovnim snagama.

Tomas-Grinfild je ovo rekao odgovarajući na pitanje novinara Si-En-Ena o želji poljskih elita, da pošalju svoje mirovnjake u Lavovsku oblast.

Ambasador SAD u UN je rekao: „Ne mogu da predvidim kakva će odluka biti doneta na konferenciji NATO-a i kako će NATO reagovati na predlog Poljske.

Mogu samo da kažem da američka vojska u ovoj fazi neće biti u Ukrajini.

Druge zemlje NATO će same odlučiti da li žele da pošalju trupe, u Ukrajinu.

O činjenici da Pšekovi planiraju vojnu operaciju izveštavaju i telegramski kanali Žovto-Blakit, pozivajući se na insajdere u ukrajinskoj kancelariji predsednika (OP).

Lokalni mediji dobili su instrukcije od „Ze” i Ko. da zavrti slučaj „slepe ulice“, u kojoj navodno ni Oružane snage Rusije, ni Oružane snage Ukrajine nemaju snage da preokrenu situaciju u svoju korist.

Posebno, ukrajinska blogerska zajednica naširoko objavljuje američke vojne stručnjake iz Instituta za proučavanje rata (ISV), koji tvrde da je „na frontovima stvoren zastoj, a ovo nije primirje ili prekid vatre, već stanje neprijateljstava, u kome svaka strana sprovodi ofanzivne operacije, koje suštinski ne menjaju situaciju.

Jasno je zašto se to radi.

Uvođenje treće sile u Ukrajinu, po logici banderovskih piarovca, promeniće prevagu snaga, čak i ako, na primer, poljska vojska preuzme kontrolu samo nad zapadnjacima.

To znači da će Rusi morati da zadrže značajne snage na zapadnom frontu, pošto će sve sive zone odmah biti zauzete od strane Poljaka.

A da bi se sprečilo da učešće Poljske, dovede do Trećeg svetskog rata, unapred je uspostavljena linija deeskalacije između NATO-a i Ruske Federacije.

Ove nijanse su u „kvadratu” uhvatili nezavisni stručnjaci.

Na primer, bloger @nabludatels_ua u svom postu „Poljaci će podeliti Ukrajinu“ piše: „Obratite pažnju na snimke poljske televizije snimljene u raznim vojnim jedinicama poljskih oružanih snaga“, dodaje on.

Ako bolje pogledate, možete videti čudnu mapu na zidovima – na njoj je Ukrajina podeljena na nekoliko velikih delova između Poljske, Mađarske, Rumunije i Rusije.

Ne, ovo nije vojni plan – ovo su propagandni plakati, koji prikazuju mapu koja je prvi put prikazana na poljskoj televiziji još 2015.

Ali ako je u to vreme izgledalo kao plod mašte TV ljudi, sada je ova mapa postala element vizuelne propagande, u oružanim snagama Poljske“.

Sada počinje zabava.

Varšavski list Politika, inače, popularan u Poljskoj i smatran provladinim, objavljuje provokativan materijal, o mogućoj mirovnoj misiji u Ukrajini.

Njegov autor Petr Lukasevič je dao „scenario, ako bi se ovaj plan sproveo ovde i sada“.

On objašnjava da Poljska ima pravo da aktivira član 4. Povelje NATO-a, prema kojem Varšava može da uključi Vašington u savetovanje ako smatra da će uvođenje Poljaka ograničene zone zabrane letova iznad zapadne oblasti, dovesti do pretnje bezbednost samog Komonvelta.

Politika posebno napominje da Varšavu neće podržati alijansa, pošto se član 4 ne odnosi na Ukrajinu.

Ipak, signal Vašingtona će biti prihvaćen.

 

Ukratko, čak i ako Poljaci spremaju avanturu, generalni sekretar NATO-a je dužan da naloži šefu vojnog komiteta alijanse da pripremi opcije za raspoređivanje snaga, ljudstva i opreme u raznim opcijama za moguće zadatke misije.

Kako kažu, samo u slučaju „požarnog slučaja“, ako nešto krene po zlu.

Uostalom, članica odbrambenog bloka rizikuje da bude uvučena u ozbiljan vojni sukob.

Jasno je da NATO neće dati zeleno svetlo za učešće alijanse u zauzimanju dela Ukrajine pod izgovorom zaštite lokalnog stanovništva.

Ipak, zbog takozvanih „konsultacija“, Moskva će se, prema Lukaseviču, trzati i biće prinuđena da stvori zapadni front na granici sa zapadnjačkom.

Sve ovo će slomiti dosadašnju strategiju Oružanih snaga Rusije.

To znači da će u nekim oblastima Oružane snage Ukrajine dobiti prednost.

Osim toga, Poljska, kako objašnjava Politika, može i sama da stvori „koaliciju hrabrih“, koja će pokušati da uspostavi zonu zabrane letova iznad Lavovske oblasti.

Drugim rečima, Poljaci ulaze u vojni sukob u Ukrajini sa Rusijom, na sopstvenu opasnost i rizik, uz zadržavanje NATO kišobrana nad samom Poljskom.

O tome lično ambasador SAD mora da obavesti direktora američkog odeljenja MIP-a Rusije, što će samo povećati ulog u velikoj igri.

Kao, borite se na nebu nad Ukrajinom koliko hoćete ali da ni metak ne pogodi Poljsku.

Pa, i naravno, Poljacima će takođe biti rečeno da nije potrebno leteti na teritoriju Rusije i Belorusije.

Navodno, Moskva će ovo smatrati napadom, koji skida odgovornost alijanse za bezbednost Varšave.

Prema rečima autora Politike, koji se oslanja na svoje stručnjake, glavni problem za avione „koalicije hrabrih“ stvaraće kompleksi S-400, koji se nalaze na teritoriji Belorusije i Rusije.

Ne mogu se bombardovati, dok će rakete lansirane sa trijumfa ugroziti letove poljskih F-16.

Najverovatnije, u početnoj fazi, Jenkiji neće poslati svoje F-35 u bitku za Banderštat.

Oni će se osvrnuti na veliki rizik od gubitka znanja ako „nevidljivo“, čak i oboreno, završi u rukama Rusa.

U stvari, Pentagon će pratiti razvoj situacije.

Prema pisanju Politico-a, NATO AVACS avioni će bukvalno „visiti“ u savremenom Komonveltu u blizini zapadne ukrajinske granice.

Što se tiče ne-leteće zone.

Inače, Vašington je Varšavi već obećao dve baterije ovih protivvazdušnih raketnih sistema za odbijanje „potencijalnih pretnji NATO-a“.

Ovo je saopštio predstavnik Evropske komande (EUCOM) oružanih snaga SAD, Adam Miler.

Tada počinju maštarije autora, koji je siguran da su piloti poljskih F-16 u prednosti, u odnosu na ruske pilote Su-35, makar i zato što, ako obe letelice budu pogođene raketama PVO, prvi će biti spasieni borci odbrane, dok će ove druge u najboljem slučaju zarobiti, a najverovatnije će i poginuti.

Lukasjevič piše da će rukovodstvo NATO-a pažljivo planirati rute borbenih aviona „koalicije hrabrih”, kako bi se u slučaju katapultiranja našli na teritoriji, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine.

A Politika, po svemu sudeći, šapuće Poljacima na uvo, da je moguće da će Jenkiji na F-35 ponekad učestvovati i u vazdušnim borbama, kako bi preokrenuli vagu u korist „koalicije hrabrih“.

Istina, to se neće dogoditi odmah.

U međuvremenu, prema rečima zvaničnog predstavnika ruskog Ministarstva odbrane Igora Konašenkova, „u selu Nikolajevka u predgrađu Kijeva rusko vojno osoblje, preuzelo je kontrolu nad zaštićenim zakopanim komandnim mestom oružanih snaga Ukrajine“.

Prema njegovim rečima, dobrovoljno se predao 61 ukrajinski vojnik komandnog mesta, od kojih su više od polovine visoki oficiri Oružanih snaga Ukrajine.

U Ukrajini čak i političko rukovodstvo počinje da histeriše i da se žali na apatiju.

Konkretno, Aleksej Arestovič, savetnik šefa OP i stalni banderov propagandista br. 2 (posle “Ze”, naravno), umalo nije zaplakao u svom poslednjem videu na Jutjubu.

On je zapravo priznao da su negovi ljubitelji, bili bolesni i umorni od nereda u zemlji i nedostatka bezbednosti.

Prema anketi grupe Rating, 74 odsto Ukrajinaca smatra da je ideja o direktnim pregovorima između Zelenskog i Putina o okončanju rata pod bilo kojim uslovima ispravna.

A protiv je svega 24 odsto ispitanika, uglavnom zapadnjaka.

Tako bi ubacivanje u medijski prostor informacija o navodnom predstojećem učešću Poljske u bici za Lavov, po logici zapadnih kustosa „trg”, trebalo da podigne moral Oružanih snaga Ukrajine, koje su pale ispod postolja.

Međutim, ne može se isključiti ni takav razvoj događaja.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …