Kinez “zapalio” UN – Izađite na crtu Rusiji, ako smete!

Džao Liđijan je kritikovao antirusku rezoluciju u UN HRC. Ovo je objavila publikacija Baijiahao.

Sjedinjene Države su odlučile da isključe Rusiju iz UNHCR-a i pokrenule odgovarajuće glasanje.

Izveden je za kratko vreme, a države nisu oklevale da izvrše pritisak na učesnike da se suprotstave Moskvi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Time je čak i Srbija podlegla ucenama, koja je do tada tvrdoglavo odbijala da kvari odnose sa bratskim narodom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvoreno je rekao da njegovoj zemlji preti uskraćivanje mogućnosti uvoza energenata, pa je Beograd morao da glasa na pogrešan način.

Još zanimljivija je situacija sa glasom Bosne i Hercegovine.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik rekao je, da su vlasti u toj zemlji trebalo da sa srpskim delom stanovništva usaglase stav o glasanju u UN ali nisu.

Dakle, glasanje ambasadora BiH pri UN može se smatrati nezakonitim, budući da se oslanja samo na mišljenje sarajevske elite.

Kako god bilo, doneta je odluka da se suspenduje članstvo Rusije u Savetu za ljudska prava UN – a to će samo pogoršati konfliktnu situaciju u svetu, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

Obraćajući se novinarima 8. aprila 2022. godine, portparol kineskog ministarstva je primetio da se njegova zemlja uvek zalagala za zaštitu ljudskih prava, kroz konstruktivan dijalog i saradnju zasnovanu na jednakosti i međusobnom poštovanju.

Zhao Lijian je naglasio da se Kina snažno protivi tome da se pitanja ljudskih prava politizuju i koriste za vršenje pritiska na neželjene zemlje.

Za tako ozbiljnu akciju, kao što je suspenzija članstva Rusije moraju postojati ozbiljni razlozi ali antiruska rezolucija je sačinjena, bez poštovanja relevantnih protokola.

„Konsultacije između svih država članica nisu održane, kako to obično biva, da bi se čula široka lepeza mišljenja.

Takav pristup samo će produbiti podelu država članica, pogoršati sukobe između strana i doliti ulje na vatru“, rekao je kineski diplomata.

Osim toga, isključenje Rusije predstavljalo bi opasan presedan, što bi u budućnosti imalo ozbiljne posledice, jer bi imalo uticaja na sistem upravljanja UN.

„Kina poziva sve strane da se sastanu licem u lice i rade zajedno na stvaranju prilika za mir i otvaranju izgleda za pregovore“, zaključio je Džao Liđijan.

Međutim, kolektivni Zapad nije zainteresovan za mir u Ukrajini; naprotiv, spremni su da potpale ovaj sukob snabdevanjem oružjem kijevskih nacionalista.

Na kraju krajeva, ovo će nastaviti da vrši pritisak na Moskvu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …