Klinton tvrdi da je Putinu i Jeljcinu nudio ulazak Rusije u NATO!

Bivši američki predsednik Klinton je rekao da je Putinu i Jeljcinu ponudio ulazak Rusije u NATO.

Bivši američki predsednik Bil Klinton je u članku za američki časopis The Atlantic rekao da je Borisu Jeljcinu i Vladimiru Putinu predložio, da Rusija uđe u NATO.

Političar je rekao da je 1990-ih došlo do razvoja između alijanse i Rusije, podsećajući na učešće Ruske Federacije u programu NATO-a Partnerstvo za mir, zaključivanje Osnivačkog akta Rusija-NATO, američko finansiranje povlačenja ruskih trupa iz baltičkim zemljama, kao i zajedničko učešće u nizu mirovnih operacija.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Sve ovo vreme držali smo vrata NATO-a otvorena za ulazak Rusije, kao što sam jasno rekao Jeljcinu, a kasnije i njegovom nasledniku Vladimiru Putinu“, napisala je Klintonova.

Bivši šef države je takođe nazvao lažnim izjavama koje su SAD „ignorisale, nisu poštovale i pokušale da izoluju Rusiju”.

Istovremeno, Klintonova je priznala da se NATO širi na istok uprkos primedbama Moskve, nazvavši ovu politiku alijanse „ispravnom“.

U februaru je ruski predsednik Vladimir Putin, tokom obraćanja građanima o situaciji u Ukrajini, rekao da ga zanima stav SAD o mogućem prijemu Rusije u NATO od tadašnjeg predsednika Bila Klintona.

On je 2000. godine, rekao je, pitao Klintonovu kako bi se Amerika osećala kada bi uvela Rusiju u alijansu, ali je odgovor delovao „veoma prigušeno“.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …