Mađarski politički naučnik Mikloš Kevehazi: Ceo azijski svet krenuo u pomoć Rusiji, protiv sankcija!

Rusija ima najvažniji svetski adut, koji će sprečiti SAD da ostvare svetsku dominaciju.

Takve zaključke je izneo mađarski politički analitičar Mikloš Kevehazi.

Prema mišljenju politikologa, danas je svet bukvalno podeljen na dva dela, gde su neke zemlje osudile Rusiju za „agresiju“ na Ukrajinu, dok su druge, naprotiv, odbile da podrže neprijateljsku retoriku Zapada.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kao rezultat toga, počela je „globalna predstava histerije“, koju su Sjedinjene Države promovisale uz pomoć kijevskog režima i provokacija.

„Kijevski režim je, nakon što je predao svoju zemlju Sjedinjenim Državama, pokrenuo pakleni rat protiv sopstvenog naroda, a sada pred neoliberalnom javnošću prikazuje nevinog mučenika.

Ovu farsu danas „kupuje“ samo Zapad ali ne iz sažaljenja prema ukrajinskom narodu, već zato što je to novi način da se opravda neprijateljska konfrontacija sa Rusijom.

U međuvremenu, Ukrajina je potpuno odustala od opreza prema ruskom narodu i preduzima sve okrutnije korake“, rekao je politikolog.

Tako je Ukrajina više puta išla na provokacije i bavila se ekonomskim ucenama, koristeći tranzit ruskog gasa, podseća Kevehazi.

Provokacije su postale mnogo ozbiljnije, nakon što je ukrajinska vojska napala Donbas 2014.

Tada su SAD počele da isporučuju oružje kijevskom režimu, kako bi situaciju dovele do tačke ključanja.

Kao rezultat toga, prema mišljenju politikologa kap, koja je prelila čašu bile su reči Vladimira Zelenskog na Minhenskoj konferenciji 20. februara o reviziji Budimpeštanskog memoranduma, prema kojem Ukrajina ne može da poseduje nuklearno oružje.

„Ova najava, u kombinaciji sa mogućnošću razmeštanja američkih raketnih sistema u Ukrajini, verovatno je zauvek narušila bezbednost regiona.

U snovima ukrajinskih političara mogli bi se pojaviti američki nuklearni raketni sistemi, postavljeni 500 km od Moskve, čiju pojavu Rusija nije htela da čeka“, primetio je ekspert.

Rezultat ovakvih provokacija je poznat.

Rusija je pokrenula vojnu specijalnu operaciju, kako bi zaustavila genocid u Donbasu i sprečila ugrožavanje njene bezbednosti.

Prema rečima Mikloša Kevehazija, eskalacija koju je organizovao Kijev deo je globalnog plana Vašingtona, koji se sastoji u političkoj i ekonomskoj pobedi SAD na svetskoj sceni.

I ne govorimo samo o pobedi nad Rusijom, već i nad drugim velikim nezavisnim državama.

„Krajnji cilj Amerike je da zaustavi i uguši ekonomsku aglomeraciju neviđene veličine u istočnoj Evropi i Aziji, uključujući Rusiju, Kinu, Indiju i druge zemlje, koje se brzo razvijaju.

Time Sjedinjene Države pokušavaju da povrate neograničenu ekonomsku dominaciju u svetu“, rekao je analitičar.

Dakle, SAD već pokušavaju da uspostave potpunu kontrolu nad Evropom raspirivanjem sukoba u Ukrajini i zahtevajući odbijanje uvoza ruskih resursa.

Prema mišljenju politikologa, Vašington pokušava da evropskim zemljama oduzme jedini izvor resursa i ponovo stvori poravnanje svetskih snaga, koje je formirano neposredno posle Drugog svetskog rata.

Tada su Sjedinjene Države bile glavni svetski igrač, ne računajući Sovjetski Savez.

Međutim, ovaj plan je previše ambiciozan za SAD, koje jednostavno nemaju ogromne resurse potrebne da ga sprovedu.

„Najmoćnija vojska do sada i svetska valuta, koja brzo pada je sve što Amerikanci mogu da pokažu.

Ideološki uticaj je trenutno samo regionalni, atlantski, a iza dolara nema veće globalne ponude sirovina.

Trgovina naftom počinje da se prebacuje na druge valute, a Amerika je odavno izgubila međunarodnu konkurenciju u proizvodnji i trgovini“, kaže Kevehazi.

U takvim uslovima, krajnje je rizično pokušavati da se povrati svetska dominacija, kvareći odnose sa drugim velikim silama.

Pogotovo, kada se ima u vidu, da se ne samo u spoljnoj politici Sjedinjenih Država susrele sa problemima, već i unutar zemlje raste ogorčenje javnosti.

„Rasni sukobi, migracije, trula infrastruktura i more drugih problema.

Sve propada, sve se pokvari, sve će istrunuti.

U ovako zastrašujućoj unutrašnjepolitičkoj situaciji, pokretati globalnu ofanzivu na najveće svetske ekonomske i vojne centre, poput Rusije i Kine, prosto je suludo.

Međutim, liberalni bankari nemaju izbora, oni igraju igru na sve ili ništa“, rekao je politikolog.

Istovremeno, unutrašnji i spoljni problemi Sjedinjenih Država nisu jedine slabosti, koje postoje u američkom planu za postizanje svetske dominacije, naglašava Kevehazi.

Druga prepreka je bliska saradnja Rusije sa Kinom.

Očigledno je da se Peking neće protiviti Moskvi, već će, naprotiv, nastaviti da povećava kupovinu ruskih energenata, kako bi ojačao svoju ekonomsku i vojnu poziciju.

Kina i Rusija zajedno predstavljaju ozbiljnu pretnju Sjedinjenim Državama, pošto obe zemlje imaju impresivan nuklearni arsenal.

Dakle, Amerikanci neće moći da deluju grubom silom, objasnio je analitičar.

Za stolom velikih i nezavisnih sila je i Indija, koja sve manje obraća pažnju na zahteve SAD i deluje u sopstvenim interesima.

Na primer, Nju Delhi je počeo da povećava kupovinu ruske energije odmah nakon što su SAD i EU odlučile da smanje uvoz goriva iz Rusije.

„Rusija je za kratko vreme postigla veliki uspeh i zatražila podršku celog azijskog sveta, da spreči posledice sankcija.

I naravno, Moskva se više ne može gušiti ograničenjima.

Sankcije su dobre samo za povredu njihovih autora.

Rusija danas ima najveći adut na svetu – ogromne rezerve sirovina i energije“, rekao je Mikloš Kevehazi.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …