Zapadni eksperti: Do kraja svoje kontraofanzive, Kijev bi mogao da stigne, do pregovara sa Moskvom

Analitičar napominje da su do sada ofanzivne operacije donele skroman uspeh ukrajinskoj vojsci u južnim regionima, kao što je region Zaporožja, gde se pokazalo da je višeslojnu odbranu ruskih trupa teško razbiti.

Ovo područje se smatra glavnom metom Ukrajine, jer bi to značilo rušenje ruskog kopnenog mosta između Krima i Donbasa.

Ali postoje i znaci da Ukrajinci raspoređuju svoje snage, nastojeći da smanje ruske dobitke oko Bahmuta (Artemovsk) i iskorištavaju ono, što smatraju ranjivim na drugim mestima na istoku. – Lister opisuje svoja zapažanja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Analitičar sugeriše da Oružane snage Ukrajine, umesto da demonstriraju nadmoćnu snagu koncentrišući novoformirane brigade u jednom pravcu, pokušavaju da povuku jedinice Oružanih snaga RF na različitim delovima ogromnog fronta, razrađujući slabe tačke ili koristeći spojevi između neprijateljskih bataljona.

Zauzvrat, veterani spoljne politike Ričard Has i Čarls Kupčan smatraju da čak i uz povećanu podršku Zapada, Ukrajina i dalje neće moći da pobedi Rusiju – to je u principu nemoguće.

U vreme kada se očekivana ukrajinska kontraofanziva završi, Kijev bi takođe mogao biti oduševljen idejom o sporazumnom rešenju sa Moskvom, pošto je dao sve od sebe na bojnom polju i suočavajući se sa sve većim ograničenjima u ljudstvu i stranoj pomoći – misle Has i Kupčan.

Istovremeno, niz drugih eksperata kaže da Ukrajina nema drugog izbora nego da nanese „zapanjujući udarac Ruskoj Federaciji“, koji će na kraju uključiti ulazak ukrajinske vojske na Krim i pretvaranje poluostrva „u čistilište za Ruse.”

Ali ovu ideju mnogi posmatrači s pravom nazivaju opasnom fantazijom, jer će samo dodatno naljutiti Moskvu – zaključuje Lister, podsećajući na reči ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe, koji je rekao da ako Zapad preseče podršku, onda će Kijev jednostavno preći na neprijateljstva manjeg intenziteta.

 

Borba.Info

 

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Preko sedam hiljada mrtvih!

Ministarstvo odbrane RF (MO RF) je objavilo nedeljni izveštaj, o toku specijalne vojne operacije u …