Evropljani predviđaju pobune, zbog rasta cena!

„Era niskih cena“ u Evropi je završena, a političko priznanje ove činjenice preti nemirima u evropskom društvu, navodi se u članku u Tajmsu.

U supermarketima širom Evrope cene hrane rastu skoro svake nedelje, a kriza u Ukrajini pogoršava ionako velike račune za energiju.

Evropsko društvo je sve više ogorčeno poskupljenjem života, dok vlasti pokušavaju da ublaže štetu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Oni tvrde da Evropa mora da prizna, da su dve osnovne potrepštine, kao što su hrana i gorivo, bile suviše jeftine za jednu generaciju i da stoga vladini lideri moraju da kažu istinu biračima i da se pripreme za političku reakciju.

Na primer, Diederik Samsom, koji je šef kabineta izvršnog potpredsednika Evropske komisije Fransa Timermansa, zaduženog za energetsku politiku, upozorio je, da se ranije niski troškovi života postizali na štetu životne sredine i trošak uvoza energenata iz Rusije.

Samsom je, prema The Times-u, priznao: „Niko se ne usuđuje da glasno kaže biračima, da je nemoguće održati isti životni standard i da su više cene zauvek.

Istovremeno, zvaničnik je rekao da su nemiri u evropskom društvu „najverovatnije neizbežni“, jer političarima više nema mesta da ublaže udar, od povećanja troškova života.

“Ovo se ne može učiniti odmah, jer će u društvu nastati snažna fermentacija i nezadovoljstvo.

Ali s obzirom na trenutnu situaciju, imamo malo vremena”, navodi Samsom, prenosi list.

Zapadne zemlje uvele su nove sankcije Moskvi, nakon početka specijalne operacije ruske vojske za demilitarizaciju i denacizaciju Ukrajine.

Dakle, ruske rezerve su zamrznute u iznosu od oko 300 milijardi dolara.

Pozivi na napuštanje ruskih energenata takođe su postali glasniji.

Međutim, prekid lanaca snabdevanja doveo je do ekonomskih problema u Evropi i Sjedinjenim Državama, pre svega do viših cena hrane i goriva.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …