Opšti narodni bunt uplašio vlast u Srbiji!

Ukoliko se protesti brzo ugase, neće biti značajnijeg efekta.

Očigledno je da je ogroman deo građana različitih ideoloških i političkih uverenja protiv aranžmana sa Rio Tintom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Čini se da je i sama vlast zatečena ovim, komentariše za Danas Jelena Lončar, docentkinja na Fakultetu političkih nauka, podatak da 14 odsto pristalica Srpske napredne stranke podržava ekološke proteste protiv vlasti.

Dušan Spasojević, vanredni profesor Fakulteta političkih nauka, logično da se deo SNS birača ne slaže sa celokupnom politikom stranke.

– S jedne strane je očekivano da pristalice vladajućih stranaka ne podržavaju proteste u značajnijoj meri, a pogotovo ne javno, imajući u vidu da to jesu protesti protiv vlasti.

S druge strane, ako se uzme u obzir da je ovo podatak o podršci protestima, dakle delovanju koje u svojoj osnovi jeste političko, a ne tek podatak o procentu onih koji su protiv aranžmana sa Rio Tintom, ovaj procenat jeste značajan – ističe Jelena Lončar za Danas.

Međutim, dodaje ona, ne znači nužno da će ovo nezadovoljstvo da se značajnije reflektuje na izborne rezultate.

– To zavisi od bar nekoliko stvari.

Prvo, treba imati u vidu da je SNS pre svega klijentelistička stranka za koju najveći deo birača ne glasa iz uverenja nego različitih interesa.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Drugo, puno toga zavisi od trajnosti protesta, imajući u vidu i nadolazeće praznike. Do izbora ima nekoliko meseci.

Ukoliko se protesti brzo ugase, neće biti značajnijeg efekta. Treće, mi ne znamo kako će vlast reagovati na nove proteste.

Ne bi me iznenadilo da u nekom trenutku dođe do povlačenja spornih zakona i pauziranja priče o Rio Tintu do izbora.

Za sada se vlast, kao što jedino ume, brani obračunima i napadima.

Takva taktika ne može da im se isplati. Sve je više nezadovoljnih građana širom Srbije koji sada ustaju ne samo protiv ekoloških problema nego i protiv nasilja huligana i policije i vlast sve jasnije prepoznaju kao bahatu i izdajničku – zaključuje naša sagovornica.

Dušan Spasojević, s druge strane, ukazuje na činjenicu da je istraživanje Demostata rađeno pre prošlonedeljnih protesta i blokada puteva, treba nalaze uzeti s rezervom.

Podrazumeva se, kaže on, da neki birači naprednjaka imaju neslaganja sa sveukupnim odlukama i ponašanjem lidera vladajuće partije.

– Budući da je ekologija viđena kao „nadstranačko“ pitanje, moguće je da su zbog toga i naprednjaci tu slabiji na kritiku ali će pravi uticaj ove krize na podršku SNS biti jasniji za nekoliko nedelja, kad se vide i efekti reakcije vlasti na proteste i razvoj protesta – smatra Spasojević.

On, međutim, predviđa da će se procenat pristalica SNS koji podržavaju proteste smanjivati, odnosno da neće imati tolike političke posledice, kako bi sada moglo da izgleda.

Danas.rs

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Lavrov: Jermenija namerno vodi u kolaps odnosa, sa Ruskom Federacijom!

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da situacija, u vezi sa Jerevanom i …