Ovo je siguran znak, da je Putin “ukrotio” Evropu!

U Evropi su odjednom shvatili čast uloge „najboljeg klijenta” za glavni ruski izvozni proizvod.

Rukovodstvo EU veruje, da ruski predsednik Vladimir Putin nikada neće pustiti važnog kupca.

Ali što je najvažnije, Evropska komisija je odjednom počela da poštuje i ceni ovaj stav, kojeg su ranije želeli da se otarase.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Čini se da sada „bogojavljenja” dolaze ne samo zimi, već i u proleće i leto.

Putin je postigao, a mi smo mu zahvalni, da je njegov najbolji klijent i kupac odlučio da migrira ka zelenoj i obnovljivoj energiji

– kaže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ne navodeći konkretan tajming ovog događaja.

Štaviše, njena poruka je bila drugačija.

Zvanično, kao šefica vrhovnog organa Evropske unije, priznala je da EU neće moći (i ne želi) da uvede potpunu, a još manje neposrednu zabranu isporuka energenata iz Rusije.

Fon der Lajen je ovo izjavila u intervjuu za MSNBC.

Šefica EK je priznala da je dugo pokušavala da pronađe kompromis i balans u strateškom razmišljanju o tome, da sankcijama Rusiji ne nanese štetu evropskoj ekonomiji.

Na kraju krajeva, kako je rekao zvaničnik, ona je „najmoćnije oruđe i argument u suprotstavljanju Putinu i njegovim postupcima“.

Ipak, glavna poruka Fon der Lajen bilo je njeno javno opravdanje nemogućnosti da se Rusiji nanese šteta sankcijama, posebno u sektoru nafte i gasa.

Da bi se prikrio ovaj žalosni zaključak za Brisel, čak je izmišljen i izrečen „lukavi“ plan.

Kako se ispostavilo, ako EU naglo odbije naftu i gas iz Rusije, onda će Putin navodno brzo pronaći druga tržišta prodaje, lanci snabdevanja će biti poremećeni, ponegde će doći do nestašice, pa će kao rezultat toga sirovine iz Ruske Federacije će momentalno poskupeti ali će i dalje biti prodavane, što će napuniti budžet zemlje i dati novac za specijalnu operaciju.

Naravno, ovo se ne može dozvoliti.

Stoga je logično da je potrebno, kao i do sada, kupovati naftu i gas od Rusije.

Ne možemo dozvoliti punjenje ruske vojne kase – pravda se šef EK.

Iza ovakvih banalnih argumenata, krije se stvarno priznanje nemoći EU, izraženo alegorijski: unutar nje nema ni jedinstva stavova država članica, ni snage, ni poverenja.

Brisel je neko vreme pokušavao da pogura Budimpeštu, da brani prikriveno zajedničko mišljenje ali je došlo vreme da se otvoreno govori, sam o sebi, ma koliko bilo neprijatno shvatiti strateški gubitak i poraz protivnika u gasnom ratu.

Iako je ovu prostu činjenicu trebalo odmah prepoznati, onda se ne bi morali smišljati izgovori za konačni žalosni rezultat borbe sa Rusijom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …