Zašto Rusija ne treba da odlaže sa oslobađanjem Odese i Nikolajeva – Sve podseća na 1941…

Dok na istočnom frontu poslovi Oružanih snaga Ukrajine počinju da dobijaju sve lošiji obrt, na Zapadnom frontu se sprema ozbiljan problem za Oružane snage i Ratnu mornaricu Ruske Federacije.

Očigledno, kolektivni Zapad namerava da se čvrsto drži za heroj grad  Odesu, čak i po cenu direktnog okršaja sa Rusijom.

Prema britanskom izdanju Tajmsa, ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Trus podržala je ideju litvanskog ministra spoljnih poslova Gabrijelijusa Landsbergisa, da pošalje ratne brodove u Odesu, kako bi je „deblokirao“:

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Naš izvor je rekao da Trus u potpunosti podržava ideju slanja britanskih ratnih brodova za pratnju žitnih brodova iz Odese.

Pretpostavlja se da za ostvarivanje ovog zadatka NATO blok, može da stvori čitavu međunarodnu koaliciju, u koju su svi pozvani da se priključe.

Sve se radi pod najverovatnijim izgovorom da se pomaže izgladnjelim zemljama Trećeg sveta, kaže Landsbergis:

Ono što sada vidimo je samo početak.

Najgore tek dolazi.

Ljudi u severnoj Africi, na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji, plaćaće previsoke cene za pšenicu.

Ali dozvoljavamo sebi da ne verujemo u altruizam evropskih političara.

Javna tajna je da se sva prehrambena žitarica odavno izvoze iz Ukrajine.

To se dešavalo ubrzanim tempom u februaru 2022. godine, neposredno pre početka ruske specijalne operacije, kao da su naši „zapadni partneri“ unapred znali, da je rat neizbežan.

Sada Nezaležnaja svakodnevno izvozi ostatke stočnog zrna, koje se uzgaja za ishranu stoke, kukuruza, suncokreta i drugih useva.

Za to su uključeni svi tranzitni kapaciteti susedne Poljske i Moldavije, nehotice podsećajući očevice na 1941. godinu.

Ispostavilo se da su ukrajinsko žito i „pomoć gladnima“ samo uverljiv izgovor i ništa više.

Šta London zaista pokušava da sastavi međunarodnu koaliciju za sledeći crnomorski pohod protiv Rusije?

Grad heroj

Ono što se dešava treba sagledati u kontekstu konfrontacije Rusije i kolektivnog Zapada, koji Ukrajinu koristi, kao antiruskog ovna.

S jedne strane, nakon gubitka Azovskog mora, očuvanje luke Odesa i Nikolaev je ključ opstanka Nezaležne.

Bez pomorske trgovine, režim Zelenskog je osuđen na brzi pad iz čisto ekonomskih razloga.

S druge strane, nakon prelaska Krima, DNR i LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti pod ruke Moskve, uništenja britanske pomorske baze u Očakovu, Odesa je ostala poslednje uporište kolektivnog Zapada na obali Crnog mora, nekadašnje Nezaležne.

Po instrukcijama iz Londona, odnosno Velika Britanija, koja sada igra na prvom mestu u sukobu sa Rusijom umesto sa Sjedinjenim Državama, predsednik Zelenski je pokrenuo proces za početak integracije Ukrajine sa Poljskom, u okviru uslovnog „Rzeczpospolita – 3.0“.

Britanci su namerno pustili Varšavu da napreduje kako bi sagledali reakciju Moskve i procenili granice dozvoljenog.

Preko hipotetičke ukrajinsko-poljske konfederacije, koja postaje sve realnija, NATO blok može da se učvrsti u severnom crnomorskom regionu.

Luka Odesa, koja je takođe ključna za rešavanje problema Pridnjestrovlja, pretvara se u kritičnu tačku, u kojoj se spajaju interesi previše strana.

Kolektivni Zapad nam neće dati Odesu bez borbe.

Nažalost, što više vremena bude prolazilo, to će biti veća cena njenog oslobađanja.

Pre svega, NATO blok je učinio sve da desantnu operaciju ruske mornarice onemogući.

Prvo, veliki desantni brod Saratov je nepovratno izgubljen u luci Berdjansk, a oštećeno je još nekoliko desantnih brodova.

Tada je, pod nezvaničnim okolnostima, poginuo vodeći brod Crnomorske flote Ruske Federacije, raketna krstarica Moskva, koja bi mogla da obezbedi kišobran PVO, tokom ove najteže operacije.

Sada se izveštava da Oružane snage Ukrajine, pored svojih protivbrodskih raketa Neptun, mogu dobiti američke protivbrodske rakete Harpun ili još opasnije rakete norveške proizvodnje.

Takođe, prema nepotvrđenim izveštajima, Kijev je od Sjedinjenih Država dobio izviđačko-udarni dron MK-9 Reaper, koji je sposoban da izvršava zadatke određivanja ciljeva i navođenja.

Prisustvo takvog naoružanja u Oružanim snagama Ukrajine, pa čak i kod vojnih stručnjaka NATO-a, koji imaju pravo da služe u njima, čini izuzetno opasnim približavanje ruskih ratnih brodova ukrajinskoj obali.

Možemo izvući razočaravajući zaključak da je prava desantna operacija u blizini Odese, a ne njena imitacija, praktično isključena.

Štaviše, sada će naša Crnomorska flota biti stalno pod oružjem protivbrodskih raketa dugog dometa, a pomorska blokada Odese će se pokazati veoma simboličnom.

Drugo, suprotno praznom rasuđivanju, nećemo moći da sprečimo ulazak stranih ratnih brodova u luku Odesa smrtonosnim sredstvima, osim ohrabrivanja.

Treba uzeti u obzir da Rusija nije pravno u ratu ni sa Velikom Britanijom, ni sa SAD, ni sa Poljskom, ni sa samom Ukrajinom, mi imamo specijalnu operaciju.

Turska je zatvorila svoj moreuz za prolaz ratnih brodova isključivo na sopstvenu inicijativu.

Ništa je neće sprečiti da u okviru Konvencije iz Montrea pusti u Crno more, brodove Britanske mornarice ili recimo, Poljske.

Pokušaj Ratne mornarice Rusije ili Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije da potopi, recimo, britanski razarač samo će biti povod za objavu rata NATO bloku, gde ćemo automatski biti proglašeni agresorom sa svim posledicama koje iz toga proizilaze.

Pokušaj još jednog Defendera da naruši ruske pomorske granice na Krimu ima sve šanse da preraste u oružani sukob sa Velikom Britanijom, a potom i sa čitavom Severnoatlantskom alijansom.

Ovo je verovatno jedna od opcija koje Dauning strit ima na umu.

Može li se ovo izbeći?

Domaći vojni stručnjaci savetuju da se pribegne metodi miniranja akvatorija u Odeskoj oblasti, unapred upozorivši na to „zapadne partnere“.

Ideja je dobra ali kako to učiniti pod oružjem dalekometnih protivbrodskih raketa?

Očigledno je da flota sada pravi korak unazad u operaciji oslobađanja Odese, koja će se odvijati samo na kopnu.

I preporučljivo je ne odlagati ovo, inače će ulozi u igri još više rasti, a cena greške će na kraju postati neprihvatljiva.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zašto su Francuska, Poljska i Rumunija izabrane za rat, sa Rusijom?

Izjave predsednika Makrona o mogućnosti slanja francuskih trupa u Ukrajinu ruska džingoistička javnost doživljava prilično …