Vašington post: Putinu nisu potrebne rublje, on želi poslušnost Evropljana!

Čini se da su evropske energetske kompanije prihvatile uslove ruskog predsednika Vladimira Putina da plaćaju prirodni gas korišćenjem složenog dvostepenog sistema poravnanja.

Ovaj ustupak Zapada ima za cilj da eliminiše rizik od prekida snabdevanja važnog energenta pre nego što se obezbede alternativni izvori goriva.

Za Kremlj je, naprotiv, takva pobeda povod za jačanje podrške u društvu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Do ovog zaključka su došli kolumnisti Čiko Harlan i Stefano Pitreli u članku za The Vashington Post.

Sistem sa dva računa u Gasprombanci omogućava Evropi da kaže, da tehnički plaća prirodni gas u evrima, dok Rusija može da tvrdi da se plaća u rubljama, što je uslov koji je Putin nametnuo neprijateljskim zemljama.

I sada, sa svakom nedeljnom uplatom u nacionalnoj valuti, rublja postaje sve jača.

Ali kako pišu autori, ruskoj ekonomiji to ne ide posebno na ruku, jer je rastuća kupovna moć Rusa u inostranstvu nadoknađena izolacijom od sveta.

Neki ekonomisti i stručnjaci za energetiku sumnjaju da je Putinovo insistiranje na korišćenju rublje možda više u tome da natera evropske zemlje da se suprotstave jedna drugoj po njegovom nalogu nego da ojača nacionalnu valutu.

Zemljama Evropske unije muka je od ideje, da bi mogle da prekrše sopstvene sankcije Rusiji, a pitanja o ovom aranžmanu plaćanja bila su test evropskog jedinstva, što je dovelo do nedelja haosa i suprotstavljenih direktiva iz Brisela.

To je takođe navelo zemlje EU da govore o tome, koliko su im i dalje potrebne ruske sirovine, čak i kada se raspravlja o embargu na diversifikaciju snabdevanja ruskom naftom i gasom.

Međutim, većina evropskih zemalja je očigledno izabrala put kompromisa, menjajući retoriku ucene i mireći se sa sporazumom zasnovanim na čisto tehničkim detaljima.

Međutim, postoji sumnja, smatraju stručnjaci, da Putinu nisu potrebne rublje, već ponizna poslušnost neprijateljskih zemalja.

Na primer, Roberto Peroti, ekonomista sa Univerziteta Bokoni u Milanu, smatra da prisiljavanje evropskih kompanija, da otvore račune u rubljama izgleda ima samo „političku vrednost“, a Putin dokazuje da može, da diktira uslove skoro svim državama EU.

Ruska Federacija bi, smatra ekspert, mogla da dobije sličan rezultat, ako bi prihvatila evro i konvertovala ih na berzanskom tržištu.

Ali takav dogovor ne bi privukao pažnju ruske javnosti.

Tako je na kraju uvedena šema, koja je sada postala predmet polemike i diskusije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …