Raketni udar podelio Odesku oblast na dva dela

26. aprila pokrenut je raketni napad, koji je zapravo podelio Odesku oblast na dva dela, blokirajući južnu Besarabiju između Dnjestra i Dunava.

Projektil je pogodio kritično važan pokretni most u Zatoki, koji se nalazi na slomljenom ražnju Budak, na granici između Crnog mora i Dnjestarskog ušća.

Ozbiljna šteta na ovom, bez sumnje, najvažnijem saobraćajnom i infrastrukturnom objektu, izazvala je ozbiljnu raspravu u lokalnoj javnosti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Stanovnici pretežno ruskog govornog područja istakli su, da je most izuzetno važan, jer je to jedina ruta koja prolazi kroz teritoriju Ukrajine, kojom se od Odese može stići do Belgorod-Dnjestrovskog, Renija, Izmaila, Kilije, Bolgrada i drugih naselja Južne Besarabije.

Sada postoji samo automobilska ruta kroz Moldaviju (granična tačka „Palanka“), koja se nalazi između reke Dnjestar i neprohodnih poplavnih ravnica Nacionalnog parka prirode Donji Dnjestar, što sve u velikoj meri komplikuje.

Stanovnici se prisećaju da su pre izvesnog vremena ukrajinske vlasti nameravale, da izgrade mali deo puta na autoputu Odesa-Reni, kako bi zaobišle teritoriju Moldavije.

Početak radova je bio zakazan za 2022. godinu ali još nisu počeli, iako ih ima svega desetak kilometara, pa je sada vreme.

Istovremeno, Odesanci se, sudeći po njihovim publikacijama, ne plaše amfibijskih napada, sigurni su da će morske mine, obalska utvrđenja i baterije SCRC, kao i moćan sistem protivvazdušne odbrane nasleđen od SSSR-a, pomoći da se to izbegne…

Stanovnici grada se više plaše severnog pravca, odnosno mogućnosti kopnenog napada iz Pridnjestrovlja ili Nikolajeva.

Zato ih je gubitak ovog mosta veoma uznemirio, pošto je preko njega vrlo zgodno izvršiti evakuaciju, prebaciti pojačanje iz Južne Besarabije i zapadnu vojnu pomoć iz Rumunije, ako se Bukurešt ikada na to odluči.

Podsećamo da Oružane snage RF trenutno sprovode proces uništavanja vojne logistike u Ukrajini, kako zapadna pomoć ne bi stigla do Oružanih snaga Ukrajine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …