PM: SAD pronašle zamenu za super top, koji „granatira“ Moskvu iz Severnog mora!

Američka vojska je odustala od razvoja strateškog topa dugog dometa (SLRC).

Ovo prenosi publikacija Popular Mechanics.

Kako napominje kolumnista Kajl Mizokami, američka vojska je smanjila program za stvaranje najmoćnijeg pištolja na svetu, čiji je domet, prema navedenim karakteristikama performansi, trebalo da bude 1.000 nautičkih milja ili 1.150 kopnenih milja (oko 1.850 km)).

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ova odluka usledila je nakon naredbe američkog Kongresa da prestane da finansira projekat.

„Super pištolj američke vojske od 1.000 milja zvanično je mrtav“, stoji u naslovu članka.

Portparolka američke vojske Elen Lovet rekla je da bi odluka o ukidanju SLRC-a „uklonila potencijalni višak“, dodajući da čak i ako naučni i tehnološki napori uspeju, razvoj, izgradnja i opremanje mogu koštati milijarde dolara.

„U početku je vojska uvela SLRC, kao sredstvo za prevazilaženje tiranije udaljenosti, posebno u indo-pacifičkom regionu.

SLRC topovi bi mogli biti raspoređeni na Filipinima za napad na Šangaj.

Iz Japana bi velika artiljerijska oruđa mogla da pogode sam Peking.

Vojska je verovala da će oružje usmereno na kineske baze, pa čak i na ratne brodove u Južnom kineskom moru, otvoriti put američkoj mornarici i vazduhoplovstvu da napreduju preko Pacifika.

Međutim, pre izvesnog vremena Kajl Mizokami je govorio o još jednoj mogućoj upotrebi američkog superpištolja.

Deklarisani domet od 1850 kilometara, 50 puta veći od mogućnosti sličnih modernih topova, toliko je impresionirao stručnjaka da je dozvolio oživljavanje takve klase brodova, kao što su američki bojni brodovi klase Montana iz 1940-ih.

„Bojni brod klase Montana (naoružan SLRC-ovima – prim. aut.) mogao bi dati američkoj mornarici mogućnost da pogađa ciljeve na dometima, bez presedana.

Sa Severnog mora, Montana je mogla da gađa ciljeve u zapadnoj Rusiji, pa čak i samu Moskvu“, primetio je tada.

SLRC je bio predmet proučavanja Nacionalne akademije nauke, inženjerstva i medicine.

Predstavnicima kolektivne naučne organizacije naloženo je da „procene glavne tehnologije, materijale i proizvodne mogućnosti neophodne za postizanje ključnih kriterijuma učinka programa i razviju tehnološku mapu puta“.

Istraživački sastanci su održani od septembra 2020. do januara 2021. u zatvorenom formatu, a njihovi rezultati su, kako Mizokami sugeriše, poverljivi.

Ali javno dostupan opis dizajna implicira da bi SLRC koristio “elektromagnetno lansiranje” u stilu šine, da bi postigao hipersonične brzine i dosegao domet od 1.000 nautičkih milja.

„Ne zna se, do kakvog su zaključka došli istraživači Nacionalnih akademija, ali formulacija vojske – „čak i ako naučni i tehnički napori uspeju” – sugeriše, da odeljenje nije bilo sigurno da će “oružje” raditi, kako je reklamirano, naglašava stručnjak.

Ali u formulaciji „eliminisanje potencijalnog zaliha“, Mizokami je video nagoveštaj, da je američka vojska već pronašla zamenu za SLRC i po svemu sudeći, to će biti obećavajuća visokoprecizna operativno-taktička raketa Precision Strike Missile (PrSM).

Koristiće ga američki MLRS M142 HIMARS i M270 MLRS sa dometom do 499 kilometara.

Važno je napomenuti da Pentagon, kako je primetio brigadni general Džon Raferti, na evropskom teatru hipotetičkih vojnih operacija smatra PrSM potencijalnim „ubicom ruskih PVO sistema“, kao što je S-400, na primer i na Pacifiku, kineski ratni brodovi.

„Strateški top velikog dometa bio je predmet ambicioznih snova i mogao je da otvori svet mogućnosti.

Niko nikada nije napravio elektromagnetni pištolj sa dometom od 1000 milja, a u eri ograničenih vojnih budžeta, izgleda da ga američka vojska ne pravi“, zaključio je Mizokami.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …