Blumberg: SAD ostaju bez projektila Javelin za Ukrajinu!

U roku od nekoliko meseci, Pentagon navodno neće moći da pošalje neko oružje u Kijev, a da ne isprazni sopstveni inventar.

SAD uskoro neće imati nove protivtenkovske rakete “Džavelin” za Ukrajinu, izvestio je Blumberg u utorak.

„Rat je već potrošio čak jednu trećinu inventara, koplja američke vojske.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U roku od nekoliko meseci, Pentagon neće moći da isporuči nove, a da ne isprazni sopstvene zalihe“, navodi se u saopštenju.

Rečeno je da su SAD na sličan način iscrpile jednu četvrtinu svojih zaliha prenosivih protivvazdušnih projektila Stinger, a moglo bi potrajati i do godinu dana da njihov proizvođač, Raitheon, ponovo pokrene proizvodnju.

Prema Blumbergu, već ograničena proizvodnja raketnih sistema sa ramena dodatno je poremećena mešavinom faktora, uključujući probleme vezane za Covid, snabdevanje mikročipovima i nedostatak kvalifikovanih radnika u odbrambenoj industriji.

Vašington je isporučio oko 7.000 koplja u Ukrajinu, a Kijev traži još oružja da odbije rusku vojnu kampanju u zemlji.

Predsednik Džo Bajden je početkom maja obišao fabriku Lockheed Martina za proizvodnju koplja, nazvavši oružje „izuzetno efikasnim“.

SAD i druge zemlje NATO-a sve više obezbeđuju oružje Ukrajini, nakon što je Rusija 24. februara pokrenula vojnu operaciju protiv njene susedne države.

Isporuke iz Pentagona uključivale su oko 7.000 koplja, kao i dronove, haubice i radare.

Rusija je napala Ukrajinu nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve.

Protokol uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljen je tako, da otcepljenim regionima, da poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom, koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a, koji predvode SAD.

Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kirbi nazvao ruske zvaničnike prodavcima stajnjaka, zbog terorističkih tvrdnji!

Portparol Bele kuće Džon Kirbi dao je bezobrazluke o ruskim zvaničnicima koji dozvoljavaju ukrajinski trag …