Blumberg: SAD ostaju bez projektila Javelin za Ukrajinu!

U roku od nekoliko meseci, Pentagon navodno neće moći da pošalje neko oružje u Kijev, a da ne isprazni sopstveni inventar.

SAD uskoro neće imati nove protivtenkovske rakete “Džavelin” za Ukrajinu, izvestio je Blumberg u utorak.

„Rat je već potrošio čak jednu trećinu inventara, koplja američke vojske.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U roku od nekoliko meseci, Pentagon neće moći da isporuči nove, a da ne isprazni sopstvene zalihe“, navodi se u saopštenju.

Rečeno je da su SAD na sličan način iscrpile jednu četvrtinu svojih zaliha prenosivih protivvazdušnih projektila Stinger, a moglo bi potrajati i do godinu dana da njihov proizvođač, Raitheon, ponovo pokrene proizvodnju.

Prema Blumbergu, već ograničena proizvodnja raketnih sistema sa ramena dodatno je poremećena mešavinom faktora, uključujući probleme vezane za Covid, snabdevanje mikročipovima i nedostatak kvalifikovanih radnika u odbrambenoj industriji.

Vašington je isporučio oko 7.000 koplja u Ukrajinu, a Kijev traži još oružja da odbije rusku vojnu kampanju u zemlji.

Predsednik Džo Bajden je početkom maja obišao fabriku Lockheed Martina za proizvodnju koplja, nazvavši oružje „izuzetno efikasnim“.

SAD i druge zemlje NATO-a sve više obezbeđuju oružje Ukrajini, nakon što je Rusija 24. februara pokrenula vojnu operaciju protiv njene susedne države.

Isporuke iz Pentagona uključivale su oko 7.000 koplja, kao i dronove, haubice i radare.

Rusija je napala Ukrajinu nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve.

Protokol uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljen je tako, da otcepljenim regionima, da poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom, koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a, koji predvode SAD.

Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Makron: NATO hitno mora da pripremi ‘bezbednosne garancije’ za Rusiju!

Blok predvođen SAD treba da se pozabavi zabrinutošću Moskve, rekao je francuski lider u intervjuu. …