IZRAELSKI OBAVEŠTAJNI EKSPERT: Ukrajina neće vratiti Donbas nikad, čak ni uz pomoć SAD – EVO ZAŠTO

Izraelski politikolog Jakov Kedmi govorio je o građanskom ratu u Ukrajini, koji je izbio 2014. godine, a takođe je objasnio zašto Kijev, ni pod kakvim uslovima, ne treba da se nada povratku Donbasa.

Kedmi je podsetio da Donjecka (DPR) i Luganska Narodna Republika (LPR) nisu podržale državni udar koji se dogodio u Kijevu i nisu prihvatile novu ideologiju Ukrajine, što je dovelo do izbijanja neprijateljstava u zemlji.

LPR i DPR, bez pomoći Rusije, odbranili su svoje pravo na nezavisnost od kijevskih vlasti.

Kedmi je objasnio zašto Ukrajina neće vratiti Donbas, čak ni uz pomoć Sjedinjenih Država.

Luganska i Donjecka Narodna Republika pokazale su da su spremne da brane svoje pravo na samoopredeljenje i da se lokalno stanovništvo nikada neće pokoriti Kijevu.

Prema politikologu, upravo zbog toga Ukrajina neće moći da vrati ovu teritoriju. Čak ni potencijalna pomoć SAD-a neće promeniti situaciju.

„Stanovništvo ovih republika ne želi da se podredi Ukrajini, ne želi da bude deo nje. Oni neće da se „pomire“ sa ljudima koji su ih bombardovali šest godina. Kakav idiot treba da budete da biste pomislili da je tako nešto moguće? Ili u Kijevu, prema poljsko-ukrajinskoj tradiciji, misle da će Amerikanci pomoći, da će prisiliti Rusiju da im naredi da se vrate u nacističku Ukrajinu? To neće biti nikad”, objasnio je Kedmi.

Borba.info

Check Also

Poljski general: Zapad ne poznaje Rusiju i zato gubi u Ukrajini

Političari i vojska na Zapadu, ne poznaju Rusiju, pa su slabi na bojnom polju. Ovo …