Da li je Vučić “previše stegao Šolcovu šaku”? – VIDEO

Vlada Srbije je prvi put čula za potrebu priznavanja nezavisnosti Kosova radi ulaska u Evropsku uniju.

Odgovarajuću izjavu dao je šef države Aleksandar Vučić.

Vučić je naglasio da niko od evropskih lidera ranije nije zahtevao tako nešto.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Niko u Evropi ni sada zvanično ne zahteva međusobno priznanje, to smo čuli danas na konferenciji za novinare u Prištini“, rekao je predsednik.

Ranije je objavljeno da je Šolc pozvao Srbiju da se pridruži uvođenju sankcija Rusiji.

O tome je govorio Vučić.

Vulin: Šolc nenamerno pokazao Srbiji kakvog predsednika ima

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocenio je da je nemački kancelar Olaf Šolc Srbima “namerno pokazao kakvom silom raspolaže” ali da je “nenamerno pokazao Srbiji, kakvog predsednika ima”.

„Predsednik Aleksandar Vučić je javno, bez sakrivanja i ulepšavanja rekao kancelaru Nemačke, ono što naš uvaženi gost nije želeo da čuje.

Vučić je sačuvao poziciju Srbije i prema pitanju Kosova i Metohije i prema odnosu sa Ruskom Federacijom ali i odnosu prema međunarodnom pravu“, naveo je Vulin u saopštenju.

Prema njegovim rečima, Vučić na sastanku sa Šolcom „nije dopustio“ da se zaboravi bombardovanje Srbije i „podsetio Evropu na licemerje, sa kojim vrši pritisak na Srbiju i na njena obećanja, koja više liče na prevaru nego na datu reč“.

Novinar Dojče velea (DW) Srećko Matić izjavio je za N1 Zagreb, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, uspeo da se prezentuje, kao jak lider.

„Zapravo se potvrdilo ono što smo očekivali. Šolcu je sasvim jasno da Srbija vodi politiku odnosa prema Rusiji iz ekonomskih, političkih, kulturnih, verskih i emocionalnih razloga i Šolc u rukama trenutno nema nikakav instrument, da izvrši pritisak na Vučića.

To nema veze sa Šolcom, nego stanjem u kojem se nalazi EU i s fundamentalnim razikama s Makronom, koji ima viziju neširenja EU”, kazao je Matić za Newsroom TV N1 u Zagrebu.

Ocenio je i da je Vučićeva pozicija ojačana.

“Zbog toga Šolc nema u rukama nikakav instrument, zbog kojeg bi morao reći: ‘Gospodine Vučiću, učinite to i to i u roku od godinu dana približićete se EU’.

Videli smo i malopre na konferenciji (Vučića i Šolca), ja bih se usudio da je Šolc samo doprineo jačanju pozicije Aleksandra Vučića”, kazao je novinar Dojče velea.

“Šolc je došao sa zahtevom, da Srbija prizna Kosovo da bi se približila EU, a Vučić zna, da to sada nije realno i predstavio se kao jak lider, koji je doslovno odbrusio nemačkom klancelaru: ‘Ništa od priznavanja Kosova, nećemo se prodati za širenje i ulazak u EU, zadržaćemo dobre odnose s Rusijom’, tako da ta priča, koja je bila naduvana pre ove posete je bila svojevrsni balon, koji se izduvao u Beogradu.

Šolc i nemačka vlada ovog trena nemaju viziju, kako da prošire EU i kako Srbiju da privuku EU”, naveo je Matić.

Rekao je i kako puno ljudi ima osećaj da Šolc kaže jedno, a na kraju uradi drugo.

“Posebo upada u oči njegova retorika koja se razlikuje od one drugih lidera.

Oni govore da Rusija mora izgubiti, a Ukrajina pobediti, Šolc to ne kaže.

Njegova retorika razlikuje se i od njegovih najbližih saradnika.

Možemo samo da spekulišemo koji su razlozi, možda ipak ne želi da se preterano zameri Rusiji da Putin ne bi zavrnuo gas, možda Šolc igra ulogu posrednika, možda Šolc želi da pridobbije Ruse ali možda je jedan od glavnih razloga i strah Nemaca od širenja sukoba”, kazao je novinar Dojče velea.

 

Borba.Info/N1

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …