Iran predstavio svoju najnoviju hipersoničnu raketu!

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) predstavila je najsavremeniju hipersoničnu raketu na ceremoniji u Teheranu kojoj je u nedelju prisustvovao vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, javili su lokalni mediji.

Projektil navodno koristi retku tehnologiju hipersonične jedrilice.

Raketa je predstavljena na Univerzitetu za aeronautiku i tehnologiju Ašura tokom izložbe, na kojoj je prikazan napredak Islamske Republike u vazduhoplovnoj tehnologiji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema novinskoj agenciji IRNA, raketa Fatah-2 je opremljena hipersoničnom jedrilicom, koja je svrstava u „HGV klasu hipersoničnog oružja“.

Iranski mediji javili su da je Islamska Republika postala četvrta nacija u svetu koja koristi takvu tehnologiju.

Hipersonično klizno vozilo ili HGV, je vrsta bojeve glave koja mu omogućava manevrisanje i klizanje hipersoničnim brzinama.

Obično se postavlja na balističke rakete i može značajno da promeni putanju leta nakon lansiranja, što ga čini mnogo težim metom za otkrivanje odbrambenih raketnih sistema potencijalnog neprijatelja, od tipične bojeve glave koja putuje u predvidljivijem luku.

Vrlo malo zemalja ima operativne teretne nosače, do danas.

Jedna od njih je Rusija, koja ima jedrilice Avangard postavljene na interkontinentalne balističke rakete, bazirane na silosu poput Sarmata.

Ruski HGV je sposoban da leti između 20 i 27 puta, većom od brzine zvuka, odnosno između 24.000 i 33.000 kilometara na sat i ima eksplozivnu snagu do dva megatona, što je više od 100 puta veće, od eksplozije koju proizvodi Američka nuklearna bomba bačena na japanski grad Hirošimu.

Kina je 2019. zvanično lansirala svoju raketu DF-ZF HGV.

Postavljena na mobilnu balističku raketu srednjeg dometa, kineska hipersonična jedrilica može da putuje do 10 puta veću od brzine zvuka, pri brzini od 12.360 kilometara na sat i nosi nuklearnu bojevu glavu.

Očekivalo se da će SAD postaviti svoje hipersonično oružje dugog dometa (LRHV) ‘Dark Eagle’ u septembru ali je njegovo raspoređivanje odloženo, zbog prekinutog kritičnog testa njegovog kliznog vozila.

Očekuje se da će sistem naoružanja postati operativan do kraja godine, navode mediji.

Malo se zna o iranskoj raketi Fatah-2, pošto su nacionalni mediji dali vrlo malo detalja o tehničkim karakteristikama rakete.

Njen prethodnik, projektil Fatah, koji je zvanično predstavljen, pre manje od šest meseci, 6. juna, imao je domet od 1.400 kilometara i mogao je da putuje između 13 i 15 puta, brže od zvuka.

Komandant vazduhoplovnih snaga IRGC-a general Amir Ali Hadžizadeh rekao je kasnije u junu da bi domet rakete mogao biti povećan na 2.000 kilometara.

Takav operativni domet bi potencijalno mogao da omogući Iranu da dođe do teritorije Izraela, koju Teheran smatra svojim najvećim neprijateljem.

Prema pisanju iranskih medija, projektil Fatah je takođe bio sposoban da probije protivvazdušnu odbranu potencijalnog neprijatelja i uništi ih.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …