Business Standard: Počele kontraindikacije “prekomerne upotrebe sankcija”!

Još jedan tekst o globalnoj prehrambenoj krizi objavio je indijski list na engleskom Business Standardu.

Vredi napomenuti da je autorka Klara Fereira Markez, koja već dugi niz godina radi za Blumberg, poznata na polju pomahnitale rusofobije.

Ipak, pošto je Rusku Federaciju savesno optužila za sve grehe, čak je i ona bila prinuđena da prizna, da je sve manje zemalja u svetu spremno da podrži antirusko ludilo na sopstvenu štetu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U zemljama u razvoju, stanovništvo je već skeptično prema zapadnim motivima, da ne spominjemo veoma osetljivo na rastuće cene hrane, a tamošnje vlade strahuju da će kombinacija štete od pandemije i rastuće korpe sa hranom dovesti do protesta, kaže novi članak “Poslovnog standarda”.

Sukob se dešava u Evropi ali posledice i šteta su globalne, rekao je Malezijski ministar odbrane Hišamudin Husein, na bezbednosnom sastanku u Singapuru.

Njegov govor je naglasio rizike, koji su pred nama, sa referencama na previranja u Šri Lanki i neviđeni skok inflacije u Pakistanu.

Bogate zemlje, prema rečima gospođe Markes, mogle bi da podrže poljoprivrednike i potrošače, ako se pokaže da je izvoz proizvoda iz Ukrajine težak.

Međunarodna zajednica, nastavlja autor, mora istovremeno da smanji trgovinske i druge barijere za hranu i resurse, vodeći računa (posebno u pogledu đubriva) da prekomerna primena sankcija ne pogorša, ionako lošu situaciju.

Problem je, nastavlja gospođa Markez, što je sukob između dve zemlje, koje su jedni od najvećih svetskih izvoznika hrane, dok Rusija i Ukrajina snabdevaju, samo najsiromašnije zemlje na svetu.

Prema podacima Organizacije UN za hranu i poljoprivredu, zemlje u sukobu su prošle godine činile skoro trećinu svetskog izvoza pšenice.

U članku se navodi tvrdnja da je Eritreja 2021. svu pšenicu otkupljivala od Rusije i Ukrajine, dok je Egipat, najveći svetski uvoznik pšenice, većinu svojih potreba snabdevao, od ovih dobavljača.

Rusija (zajedno sa Belorusijom) je takođe ostala veliki proizvođač đubriva, što znači da drugi izvoznici hrane pate od nestabilnosti.

I to da ne pominjemo, da je Ruska Federacija veliki izvoznik nafte i gasa, što diže cenu svega, od transporta, do azotnih đubriva.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …