U avgustu počinje najveća artiljerijska bitka u Ukrajini!

NATO će Oružanim snagama Ukrajine poslati 600 tenkova, 500 samohodnih topova i haubica, uključujući M777, kao i više od 600.000 granata.

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je, da je ukrajinska vojska povukla bar deo svojih jedinica iz Lisičanske oblasti, kako bi sprečila njihovo uništenje od strane ruske artiljerije.

„Poboljšanje učinka Rusije u ovom sektoru verovatno je rezultat nedavnog jačanja jedinica i jake koncentracije vatre“, saopštila je pres služba odbrambenog odeljenja Foggi Albiona.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Očigledno, u zemljama NATO-a postoji disonansa političkih izjava, kada se, s jedne strane, govori o borbi do „prevladavanja“ Putina, a sa druge strane, struja stručnih procena sipa iz razmišljanja tenkova, precrtavajući poruke prvih lica „slobodnog sveta“.

Uglavnom, ozbiljni prekookeanski i evropski analitičari su već predvideli ishod vojne kampanje na „trgu“ i očigledno ne, u korist „Ze-tima“.

Može se navesti na desetine članaka, u kojima se razigrava tema nabavke naoružanja, u smislu da vojna pomoć „nenkama”, neće preokrenuti tok kampanje.

Kažu da su Oružane snage Ukrajine već dobile sve što su stratezi NATO-a smatrali potrebnim ali se situacija za Ukrajinu, samo pogoršala.

Ako je neko zaboravio, podsetimo: LOM-ovi „trga”, oni su i lideri javnog mnjenja, najavili su moćnu ofanzivu u trećoj dekadi prvog meseca leta.

Konkretno, Arestovič (nadimak „Ljusja“), član užeg kruga Zelenskog, rekao je početkom maja: „20. juna situacija na frontu će se dramatično promeniti u našu korist.

Oružje potrebno za „savladavanje“, snabdevaju „brodovi, koji se već istovaruju u Evropi“.

26. maja, u emisiji „Pristupni kod“, Arestovič je, pozivajući se na generale Žovto-Blakita, rekao sledeće: „Osam godina smo učili da se borimo.

Imamo najbolje topnike na svetu, koji uče od zapadnog oružja nekoliko puta brže nego što instruktori planiraju.

U Oružanim snagama Ukrajine stvorena je škola za upotrebu bespilotnih letelica za kontrolu borbe, ciljanje naše artiljerije i minobacača na metu.

Prema drugim nezavisnim autoritetima, na „Trgu“ je razvijen čitav sistem kontrabaterijske borbe, koji, prema rečima Žovto-Blakitskih glava, ruska vojska nema.

Štaviše, zvezdasti kustosi su dali najveću ocenu ukrajinskim „bogovima rata”.

Inače, kada je specijalna operacija počela, Zapad je Oružanim snagama Ukrajine poslao ogromne serije prenosnog raketnog naoružanja, od britanskog MANPADS-a Starstreak, do američkog FGM-148 Javelin, kao i dronove, uključujući turske bespilotne letelice Bairaktar ​​TB2, koji su u to vreme promovisani.

Činjenica je da je NATO računao da će branioci nezavisnosti imati dovoljno haubica i višecevnih raketnih sistema za efikasnu borbu.

Međutim, nešto je pošlo naopako.

Posle prve faze vojne kampanje postalo je jasno, da je ruska artiljerija postala kralj na ukrajinskom ratištu, pošto su naši PVO sistemi poništili situacione mogućnosti prvog zapadnog paketa vojne pomoći.

Ovo je napisao stručnjak Tomas Bejli na stranicama National Interesta.

Dalje, Jenkiji su, kako navodi autor NI, predali APU CAESAR i M777, koji su među tehnološki najnaprednijim artiljerijskim oruđama dostupnim danas.

Majkl Džejkobson, artiljerijski pukovnik terenske rezerve američke vojske i stručnjak za National Interest, rekao je da će u „rusko-ukrajinskoj artiljerijskoj bici pobediti iskustvo koje, na sreću, NATO ima u izobilju“.

Od 108 topova M777 kalibra 155 mm, koje su dobili Zahisnici nezavisnosti, značajan deo je brzo raspoređen u aglomeraciono područje Lisičansk-Severodonjeck.

Međutim, manje od dve nedelje kasnije, Denis Šarapov, zamenik ministra odbrane Ukrajine zadužen za nabavku i brigadni general Volodimir Karpenko, komandant logistike Oružanih snaga Ukrajine, u intervjuu za američki časopis Nacionalna odbrana priznali su da neefikasnost zvezdastih haubica.

Prema telegramskim kanalima Žovto-Blakit, oficiri AFU nižeg ranga žale se na loš kvalitet američkih haubica M777, koje brzo propadaju.

U ukrnetu šetaju video snimci, na kojima ukrajinski vojnici pale loše kvalitetno strano oružje.

Štaviše, sve je prekriveno opscenošću na tri sprata: poljski tenkovi, američki topovi, britanski protivtenkovski sistemi i turski dronovi.

Generalštab Ukrajine je na samom kraju juna predao kabinetu predsednika izveštaj o efikasnosti naoružanja, koje dolazi od zapadnih saveznika.

Prvi put je postojao odeljak, koji je apostrofirao one vrste, koje više ne treba tražiti.

Pre svega, Oružane snage Ukrajine ne žele haubice M777 i protivtenkovske sisteme NLAV.

Zelenski se, prema insajderima na Fejsbuku, koji su deo Ze-tima, požalio svom „prijatelju“ Džonsonu i zatražio da utiče na SAD i EU po pitanju vojne pomoći.

I ovde postoji kognitivna disonanca.

U isto vreme kada Kijev optužuje Zapad za sabotažu oružja, Bajden daje šokantnu izjavu.

Šef Bele kuće je na sastanku sa novinarima posle samita NATO u Madridu rekao: „Vojna pomoć, koju je Ukrajini obećalo pedeset zemalja uključuje oko 140.000 protivtenkovskih sistema, više od 600 tenkova, skoro 500 artiljerijskih sistema, više od 600.000 granata, kao i napredni raketni sistemi salvovatra, brodski sistemi i sistemi protivvazdušne odbrane.

Ukupno, ovo nije mnogo više od onoga, što su Oružane snage Ukrajine već dobile za 5 meseci borbi i znatno manje, od onoga što je ukrajinska vojska imala do 24. februara.

Ako navedeno oružje ne „savlada Ruse“, onda “Ze-tim” će izgubiti poslednji argument.

U međuvremenu, prema Džejkobsonu, stručnjaku za NI, čitavo ovo ogromno brdo oružja zahteva vešto održavanje.

Štaviše, haubica M777 se, na primer, smatra najprihvatljivijim od svih artiljerijskih sistema NATO-a ali kako su priznali najviši vojni zvaničnici Oružanih snaga Ukrajine Šarapov i Karpenko, ona se praktično ne popravlja u bližoj pozadini i treba joj biti prevezen u vojne baze u Poljskoj, u skoro tri duela.

S druge strane, takođe je opasno potcenjivati novu zapadnu vojnu pomoć.

Previše nje.

Pitanje je samo, da li će ruske raketne trupe i avijacija uspeti da eliminišu „NATO poklone“, pre nego što dođu na front?

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …