“Nepravda, pa to ti je…” – EU mora da zagrabi “krtinu”, kako bi se takmičila sa SAD!

Lideri bloka sastaće se sledećeg meseca, kako bi razgovarali o mogućim odgovorima, na ono što vide, kao nepravedne mere.

Nemačka i Francuska pozvale su EU da pojača podršku domaćoj industriji i oslobodi ogromne investicije, kako ne bi zaostajale za američkim kompanijama u svetlu američkog Zakona o smanjenju inflacije (IRA), koji smatraju diskriminatornim.

Nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron sastali su se u nedelju, u Parizu da razgovaraju o tome, kako bi EU trebalo da odgovore na kontroverzni američki program.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

IRA je paket vredan 430 milijardi dolara, koji je Kongres usvojio u avgustu i koji ima za cilj borbu protiv klimatskih promena, povećanje socijalne potrošnje, borbu protiv inflacije i smanjenje cena energije.

Nudi velikodušne poreske olakšice za američke kompanije, koje ulažu u čistu energiju i značajne subvencije za domaća električna vozila, baterije i projekte obnovljive energije.

Zakon je izazvao strahove u EU da bi „protekcionističke“ mere mogle biti „diskriminatorne“, prema evropskim kompanijama.

Blok tvrdi da zakon nije u skladu sa međunarodnim pravilima i da bi nepravedno naveo kompanije da prebace investicije u SAD, iz Evrope.

„Prva stvar je da osiguramo da mi kao Evropska unija ne budemo tretirani gore od neposrednih suseda, kao što su Kanada i Meksiko, na primer – to se ne može prihvatiti“, rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom u Jelisejskoj palati.

Francuski predsednik, koji je ranije kritikovao odredbu o subvencijama u IRA-i kao „superagresivnu“, dodao je da EU ima „stvarnu konvergenciju u pogledu odgovora, koje donosimo“.

Lideri evropskog bloka sastaće se sledećeg meseca, kako bi razgovarali o svojim opcijama.

Jedna od njih je podnošenje žalbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Takođe se razmatra plan podrške, koji bi verovatno uključivao unosnije uslove za zemlje članice da ulažu u domaće kompanije.

Sredstva EU bi takođe mogla biti dodeljena preduzećima koja se bore, izvestio je Blumberg u ponedeljak.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predložio je novi program obveznica, koji bi pomogao da se nadoknadi finansijska nejednakost među državama članicama EU i omogućio bi državama u nedostatku novca da više ulažu u zelenu tehnologiju.

U međuvremenu, brojne države EU, uključujući Dansku, Finsku, Irsku, Holandiju, Poljsku i Švedsku, upozorile su da bi uzvratne subvencije mogle da izazovu trku među zemljama i da izazovu fragmentaciju unutrašnjeg tržišta.

U širem smislu, ta mera bi mogla da podeli globalnu ekonomiju i da poveća potrošačke cene.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …