Rusko gorivo preplavljuje Bliski istok – Blumberg

Isporuke su porasle u junu i očekuje se da će porasti još više u julu.

Ruske isporuke naftnih derivata Bliskom istoku u junu su porasle na najviši nivo u najmanje šest godina, dok su isporuke u Evropu pale za oko 30%, objavio je Blumberg u sredu, pozivajući se na podatke analitičke kompanije Vorteka.

Prema izveštaju, zemlje Bliskog istoka su u junu uvozile oko 155.000 barela ruskog goriva dnevno, najviše od početka 2016.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Podaci takođe pokazuju da je uvoz počeo naglo da raste u februaru, kada je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini, što je podstaklo EU države članice i druge zapadne zemlje da uvedu sankcije Rusiji, uključujući njen izvoz goriva.

Više od trećine ukupnog uvoza ruskog goriva otišlo je u luku Fudžaira u UAE, rekao je Vorteka.

Ruske isporuke su se uglavnom sastojale od mazuta ali su uključivale benzin, mlazno i dizel gorivo i niz drugih naftnih derivata.

Analitičari očekuju da će isporuke ruskog goriva Bliskom istoku u julu premašiti one u junu i premašiti 220.000 barela dnevno.

Kako navodi Blumberg, ove isporuke su samo delić ukupnog ruskog izvoza naftnih derivata i nisu u stanju da nadomeste pad isporuka Evropi, koje su od februara do juna pale, za više od 500.000 barela dnevno.

EU je prošlog meseca uvela delimičan embargo na rusku naftu, dok je postepeno smanjivala isporuke i pre toga, pošto su SAD u martu zabranile isporuke ruske nafte.

Zabrana EU će uticati na offshore isporuke ruske nafte i stupiće na snagu u decembru.

Moskva smatra sankcije EU i SAD nezakonitim i preduzima korake za diversifikaciju izvoza, uključujući njegovo preusmeravanje u Kinu i Indiju.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …