The Wall Street Journal: NATO smatra direktnu rusku invaziju na zemlju saveznika, malo verovatnom

Iako Kijev tvrdoglavo insistira da će posle Ukrajine Rusija krenuti protiv zemalja NATO-a, alijansa smatra da je takav razvoj događaja malo verovatan u doglednoj budućnosti, piše američko izdanje The Wall Street Journal.

U ovom slučaju, publikacija se odnosi na NATO planere…

Međutim, u alijansi postoje zvaničnici koji priznaju mogućnost sukoba pojedinih zemalja članica i Rusije za nekoliko godina.

Neki od njih strahuju da bi Rusija mogla da izazove tenzije, na primer, u baltičkim državama ciljajući na stanovništvo koje govori ruski i koriste to kao izgovor za intervenciju.

Volstrit džornal ukazuje na posebno ranjivu poziciju Letonije koja se graniči sa Rusijom i njenim saveznikom Belorusijom.

Pored toga, trećina stanovništva ovde su Rusi.

List podseća da je u martu alijansa održala specijalne vežbe u Letoniji, gde su uvežbavali akcije u slučaju da ruske trupe pređu granicu.

Publikacija napominje da nema saglasnosti u NATO-u po ovom pitanju i da su brojne zemlje, posebno mediteranske, na primer Turska, više zabrinute, zbog regionalnih sukoba i ilegalnih migracija, nego pretnje od Rusije.

Ranije je ukrajinski predsednik Zelenski pozvao Zapad da što više pomogne Kijevu, jer će, ako izgubi, Rusija navodno otići u baltičke države, Poljsku i Nemačku.

Mediji

Check Also

Premijer Rumunije: Ne postoje ,ni Moldavci, ni moldavski jezik!

Tokom televizijske debate na kanalu Digi24, šef rumunske vlade Marsel Čolaku uskratio je Moldavcima kao …